Tejfogak 13 évesen - Normális?

Tejfogak 13 évesen - Normális?

Egy aggódó anyuka fordult fogorvos szakértőnkhöz, Dr. Molnár Gergely Józsefhez, mert 13 éves kislányának még mindig van jó néhány tejfoga. Azt szerette volna tudni, hogy vajon normális-e ez?

Tisztelt Doktor úr!

Kislányom 13 éves és még mindig sok tejfoga van. Vagy ez még nem rendellenes? Mát attól félünk, hogy valamilyen fejlődési rendellenesség miatt nem bújnak ki a maradandó fogai. Van, aki meg azt mondta, hogy örüljünk, mert a későn kibújó maradandó fogak sokkal erősebbek és egészségesebbek. Mit tanácsol?

Kati, egy aggódó anyuka

Tejfogak 13 évesen - Normális?

Kedves Kati!

Első, és legfontosabb dolog, hogy ne aggódjon! Egyrészt, a leírtak alapján nagy baj nem lehet, másrészt, ha netán valami rendellenesség áll a háttérben, akkor is van rá (több) megoldás!

Elsősorban, le kell szögezzük, hogy 13 évesen még lehet a gyermeknek tejfoga - bár relatív, hogy mennyi a "sok". Mint egy korábbi Patika Tükör Magazinban megjelent cikkben leírtam (2013. október), ilyen és hasonló esetben mindenképpen kell készíttetni egy panoráma (vagy OP) röntgen felvételt, és pontos anamnézist (kórtörténetet) kell felvenni a gyermekről és szüleiről is! Ezek alapján lehet pontos diagnózist és terápiás tervet felállítani.

Amennyiben csírahiánnyal állunk szemben, komplex kezelésnek áll elébe a gyermek, melyben a fogorvosán túl részt kell vennie fogszabályozó és szájsebész szakorvosnak is. Ugyanis a hiányzó maradandó fogak helyén maradhatnak a tejfogak is hosszútávon, vagy a helyet fogszabályozás segítségével lehet zárni, esetleg az állcsontok és a fogazat fejlődésének befejeztével implantáció segítségével is pótolhatjuk a hiányzó fogakat.

Mint ebből a rövid válaszból is látszik, több különféle lehetőség van e probléma orvoslására, mely több irányú kommunikációt igényel a páciens, a szülő, a kezelőorvos, és szakorvosok között - kislányának pontos diagnózisában, majd a kezelési tervének felállításában örömmel állok rendelkezésére!

Tisztelettel,
Dr. Molnár Gergely József

Kérdezzek Ön is szakértőnktől!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek