Tápanyagok a várandósság alatt

Tápanyagok a várandósság alatt

A tápanyagok pótlásának fontosságát nem lehet eléggé kihangsúlyozni a terhesség alatt. De miért kell a pótlás, hiszen az étkezéssel fedezni lehet a szükségletet, főleg, ha kiegyensúlyozottan és egészségesen étkezünk. Nos, sajnos nem feltétlenül van így.

A témában dr. Angyal Géza szülész - nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére.

Két ember dupla igény?

Sokszor és sok helyen kiemeltük már, hogy nem igaz a tézis, miszerint a várandós nőknek kettő helyett kell enni. Az azonban tény, hogy a várandósság alatt megnövekszik a tápanyagigény, nem is kicsit, ráadásul a trimeszterek alatt a tápanyagigények még csak nem is azonosak, vagyis más és más tápanyagokra van szükség megemelt mennyiségben az első, a második vagy éppen harmadik trimeszterben.

Anyáink, nagyanyáink és sorban az elődeink mind képesek voltak kihordani egy gyermeket mindenféle vitaminkészítmények nélkül, akkor nekünk miért ne menne? Nos, a kérdés jó, és a kulcs az időtényező. 30-50-80 évvel ezelőtt a mezőgazdaság és a környezet is más volt. A termények sokkal magasabb tápanyagtartalommal rendelkeztek, vagyis az egészséges étkezés és a rendszeres mozgás tökéletesen fedezte a várandósság során megemelkedő igényeket. Vagy inkább megfelelő készletekkel rendelkezett a test, mert egyes tápanyagok megemelkedett szükségletét még ekkor sem igazán lehetett pusztán a táplálkozással fedezni, szükség volt a tartalékok bevetésére is.

Tápanyagok a várandósság alatt

Nem elég a tápanyag

Egy érdekes adat: a terhesség alatt a nők vasigénye igencsak megnövekszik. Ez az anyag elengedhetetlenül szükséges a vérképzéshez, a teljes gázanyagcsere lefolytatásához, de fontos szerepe van az immunrendszer megfelelő működésében vagy éppen a sejtosztódásban is. A várandósság alatt a vasigény annyira megnő, hogy a mai étkezési szokások mellett a kismamáknak napi 5000-7000 kalóriát kellene elfogyasztani. Ekkora mennyiségű étel tartalmazná a megfelelő vasmennyiséget, de ezt megenni teljességgel lehetetlen, pláne nap – nap után.

Számolnunk kell azzal, hogy élelmiszereink beltartalma jelentősen lecsökkent az utóbbi mintegy 30 évben, vagyis vitamin, nyomelem és ásványi anyag tartalmuk - többek közt vastartalmuk – olyannyira hanyatlik a tömegtermelésnek és vegyszerezésnek, valamint a környezeti ártalmaknak “hála”, hogy már sok esetben még a kiegyensúlyozott táplálkozás és mozgás mellett is kialakulnak a hiányállapotok.

Hiányállapot?

Amikor a test egy adott anyagból hiányt szenved nem omlik össze, legalábbis egy jódarabig még csak jelét sem látjuk a hiánynak. A test ugyanis kompenzál, a nem létfontosságú folyamatokból vonja el a tápanyagokat, hogy a fontosabbak fenntartása zavartalan lehessen. A nem létfontosságú folyamatok pedig például a termékenység megőrzése, a rendszeres menzesz és sok más tényező - mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak. Egy idő után azonban ezek a nem létfontosságú funkciók más rendszerekre is hatással vannak, így egyre komolyabb gondokat generálnak - például eltolódik a hormontermelés, mely a test irányítórendszereinek egyike, így a normál működés is felborul.

A hiányállapotok jelentős ideig tünetmentesen vannak jelen, de rombolni akkor is rombolnak. Többek közt ez lehet az oka a meddőség jelentkezésének, a vetélések, koraszülések kialakulásának, de sok már területen is jelentkezhetnek azok a gondok, melyeknek látszólag nincsen semmi oka.

Várandósság és tápanyagok

A fentiekből könnyen érthető, hogy a hiányállapotok egy várandósság alatt komoly veszélyt jelenthetnek, nem véletlen, hogy a kiegyensúlyozott étkezés és a rendszeres mozgás mellett ma már a szakemberek jelentős része javasolja a várandósvitamin szedését is.

Ahogyan azt fentebb is írtuk, a trimeszterek igényei nem azonosak, ezt a várandósvitaminnak követnie kell a megfelelő tagoltsággal. Fontos azonban, hogy nem elég “csak” bevinni a tápanyagokat, azok felszívódását is elő kell segíteni. Ennek kulcsa a komplexitás és a szerves kötések. Minél több anyagot tartalmaz egy adott vitamin, annál hatékonyabban képes hasznosulni, hiszen az egyes anyagok segítik mások hasznosulását. Ugyanakkor fontos az anyagok aránya is, éppen ezrét érdemes inkább a komplex készítmények felé fordulni, nem külön-külön készítményekből pótolni az anyagokat. A szerves kötések - mint a -citrátok és a -glükonátok pedig lehetővé teszik, hogy az anyagok akár 80%-kal is jobban hasznosuljanak, ami nem elhanyagolható arány!

Forrás: ratkotunde.hu

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek