Tábori csomag – tippek az úti patikához

Tábori csomag – tippek az úti patikához

Akár először, akár sokadjára megy a gyerek táborba, az anyukáknak bizony komoly felkészüléssel jár összeállítani az utazó holmikat. Bár a tábor tematikájától, hosszától függően változhat az aktuális lista, vannak dolgok, amik soha nem maradhatnak ki egy tábori csomagból.

A számítógép egyik áldása, hogy ha egyszer már készített valaki egy listát arról, mit pakolt be a gyereknek, akkor az örökre támpont marad – csak elő kell venni és aktualizálni kell. Kihúzni a felesleges tételeket, hozzáírni, ha a speciális környezet vagy tematika megkívánja – de például az útipatika kis csomagjának listája szinte változtatás nélkül alkalmazható évekig.

A ruhás csomagot valószínűleg minden anyukra profi módon össze tudja állítani, kalkulálva váratlan esővel, elázással, koszolódással is ‒ itt talán csak arra érdemes odafigyelni, hogy lesz-e mosási lehetőség. Ha igen, akkor kell valami jelzés a ruhadarabba, ami segít abban, hogy a póló, nadrág, zokni visszataláljon a kis tulajdonosához. És kell egy zacskó (vászonzsák) a szennyes ruhának. Erre akkor van szükség, amikor hazahozza a koszos holmit, hiszen így az nem keveredik a tisztával. Ne feledkezzünk meg olyan papucsról, amiben a gyermek zuhanyozni is tud.

Tábori csomag – tippek az úti patikához

De mi legyen a kis házipatikában? Ez elsősorban attól függ, mennyi idős a csemeténk. Kicsiknek csak fertőtlenítő kendőt/zselét (hogy evés előtt kézmosás hiányában is tiszta lehessen a praclijuk), illetve az esetleg saját, felírt/szedett gyógyszereket szabad eltenni, és azt a táborvezetőnek kell kezeli. Okosabb, felnőttesebb, érettebb gyerekeknek az esetleg állandóan szedett gyógyszereken (allergiásoknál antihisztaminon) kívül az alábbiakat érdemes betenni:

  • ragtapasz,
  • fertőtlenítő,
  • szúnyogcsípésre krém vagy a viszketést megakadályozó más eszköz,
  • naptej,
  • esetleg a hányinger és a fájdalom csillapítására,
  • enyhe hasmenés kezelésére alkalmas készítmény.

Mindezeket a saját dobozában, a gyógyszerleírással, adagolási tanáccsal együtt tartva szabad csak vinni! Csak így tud segíteni a táborvezető, hogy valóban használni kell-e valamit és ha igen, hogyan. Illetve, ha valamiért orvoshoz kell vinni a gyermeket, akkor így lehet biztosan megmondani, hogy a gyerek mit vett be és milyen mennyiségben. Semmiképp ne tegyünk be antibiotikumot, ne legyen a gyereknél saját lázmérő (maximum digitális), és semmi olyan gyógyszer, amely túladagolás esetén veszélyt jelenthet!

Kamasz lányoknak akkor is tegyünk be menstruációs higiénés eszközöket, ha épp nem várható a tábor alatt vérzésük – az ő ciklusuk még nem annyira kiszámítható és pontos; ráadásul rendkívül nehéz feladat elé állít egy kamaszlányt, ha helyben kell beszereznie ilyen terméket. Ha szüksége szokott lenni görcsoldóra, akkor abból is legyen nála elegendő.

Tipp: Nagyon hasznos, ha neszesszerből masszív, vízhatlan változatot adunk, így biztosan nem folyik ki belőle, illetve nem lesz kintről vizes a benne lévő holmi a zuhanyzóban sem.

Ne feledkezzünk meg a napvédelemről! Olyan készítményt válasszunk, amit a gyerek is fel tud vinni a bőrére könnyedén, illetve elég kicsi a flakonja ahhoz, hogy magával tudja vinni a napközbeni programokra is – így a nap folyamán később újra tudja kenni magát.

Ugyanilyen fontos a rovarok elleni védekezés: a szálláshelyen konnektorba dugható riasztóval, a szabadban pedig szúnyogriasztó spray használatával tarthatjuk távol magunktól a vérszívókat – a kullancsot is! Az az igazság, hogy sem a B-vitamin, sem a kullancsriasztó karkötő nem nyújt valódi védelmet, használjunk kifejezetten erre a célra gyártott sprayt. Tanítsuk meg a gyermeket a riasztó helyes használatára, például arra, hogy az összes kilógó felületre fújni kell a készítményből, utána pedig feltétlenül kezet kell mosni!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek