Szűrővizsgálatok gyerekeknek

Szűrővizsgálatok gyerekeknek

Szűrővizsgálatot tart a Semmelweis Egyetem (SE) pedagógiai szakszolgálata olyan gyermekeknek, akik koraszülöttek, sérült a központi idegrendszerük, vagy fejlődésük valamilyen okból megkésett - ismertette Makk Ádám igazgató.

Sok gyermek érkezik hozzájuk a házi gyermekorvosi és a védőnői szűrésekből. A szűrésen - például a tartásból - azonnal látható, hogy a gyermek a korának megfelelő fejlődésű-e. A vizsgálat eredménye nemcsak egy szakember által leírt vélemény, hanem igyekeznek rögtön szükség esetén vagy szülői igény esetén tanácsadással segíteni.

A szülő azért hozza el a vizsgálatra a gyermekét, mert valamiért aggódik, és ha a szakember egyszerűen csak leírja a véleményét, hogy komoly neurológiai eltérés nem tapasztalható, attól még nem biztos, hogy a szülő megnyugszik. Ilyenkor javasolhatnak játékos gyakorlatokat a következő hónapokra, amelyekkel előkészíti a következő fejlődési státuszt. A súlyosabb esetekben azonnal megkezdik a gyermek korai fejlesztését, amely hosszú távú folyamat.


Szűrővizsgálatok gyerekeknek

 

Központi idegrendszeri sérült, koraszülött, eltérő izomtónusú és megkésett motoros fejlődésű gyermekek számára tart szűrővizsgálatot a Semmelweis Egyetem Pető András Karának Pedagógiai Szakszolgálata - tájékoztatta az MTI-t Gruber Mónika, az intézményegység vezetője.

A komplex fejlesztés során a mozgássérüléshez kapcsolódó megismerő képesség (észlelés, érzékelés), a kognitív képességek (figyelem, emlékezet, gondolkodás), a beszéd és kommunikációs készség indítása, valamint a szociális készségek kialakítása zajlik.

Indokolt esetben az első vizsgálat során megbeszélik azt is a szülővel, hogy milyen segítségre van szüksége a gyermeknek a személyre szabott fejlesztés mielőbbi megkezdéséhez. A későbbi foglalkozásokon a szülők, családok a pszichoedukáció során megtanulják, hogyan tudják aktívan segíteni a gyerekek optimális pszichomotoros fejlődését.

A szakszolgálat átlagosan havi 250 gyermeket lát el, túlnyomó többségük első tanácsadásra vagy kontrollra érkezik, a többiek pedig korai fejlesztésen vesznek részt heti néhány órás időtartamban. Ez utóbbi is ingyenes, és jellemzően budapestiek veszik igénybe. A vidéki gyermekeknek lehetőségük van édesanyjukkal együtt 3 hetes intenzív fejlesztésen részt venni, ilyenkor a szülők is elsajátíthatják, hogyan tudják majd otthon alkalmazni a tanultakat. Az elhelyezést és az ellátást térítés ellenében vehetik igénybe.

A szűrővizsgálatra a (1)-224-1510-es telefonszámon vagy az elsorendeles(at)semmelweis-univ(dot)hu email címen lehet jelentkezni - közölte az intézmény.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek