Születés előtti depresszió

Születés előtti depresszió

Egy most publikált tanulmány szerint nem csak az anyákat érintheti a bababánat (baby blues) - jelentős számú apa is szenved a gyermek születését megelőző vagy követő depresszióban. Az apák körülbelül 10 százaléka tapasztalja meg a születés előtti, illetve utáni depressziót, és az amerikai apukák a külföldieknél nagyobb valószínűséggel érintettek a rendellenességben.

Az angolszász szakirodalomban baby blues néven ismert rendellenesség az apák körében a gyermek születését követő három-hat hónapban tetőzött, amikor az apák 25,6 százaléka tapasztalt depressziót, számolt be a kutatás vezetője, James Paulson, az East Virginia Orvosi Egyetem kutatója.

A 8,2 százalékos nemzetközi átlaghoz képest az Egyesült Államokban az apák tizennégy százaléka tapasztal prenatális vagy posztpartum depressziót. A kutatók ebből kiindulva a társadalmi normák és a szülés utáni munkavállalás gyakorlatának elemzésével további kutatások végzését javasolják.

A tanulmány során 43 különböző, összesen 28 ezer alany részvételével készült vizsgálat eredményét elemezték. Az eredmények alapján a szülés utáni depresszióban szenvedő apák aránya több mint duplája az általános férfinépesség 4,8 százalékának, akik egy depressziós időszakot tapasztaltak 12 hónap alatt.

Az anyák az apáknál körülbelül kétszer nagyobb valószínűséggel kapnak szülés utáni depressziót: közel 24 százalékuk szenved a terhességgel vagy a gyermekszüléssel összefüggő lehangoltságban. Az apák helyzetéhez hasonlóan az anyai szülés utáni depresszió is a szülés utáni három-hat hónapban tetőzik, amikor az anyák 42 százaléka számol be depresszióról. Gyakori, hogy ha az anya szülés utáni depresszióban szenved, az apát is érinti a betegség, és az anyai depresszióhoz hasonlóan az apai depresszió is jelentős érzelmi, viselkedési és fejlődési hatást gyakorolhat a gyermekekre.

A kutatók arra hívják fel a figyelmet, hogy javítani kell az apák pre- illetve posztnatális depressziójának szűrését és szakorvoshoz utalását, különösen annak fényében, hogy egyre több bizonyíték utal arra, hogy az apai depresszió jelentős érzelmi, viselkedési és fejlődési hatást gyakorolhat a gyermekekre. A kutatók azt is javasolják, hogy a depresszióval kapcsolatos megelőzési és intervenciós erőfeszítéseket ne az egyénre, hanem inkább a házaspárra, illetve a családra összpontosítsák.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek