Szoptatási Világhét

Szoptatási Világhét

A Szoptatási Világhét (augusztus 1-7.) 2022-ben, a COVID-19 okozta világjárvány után arról szól, hogy megerősítse és támogassa a szoptatást a társadalom különböző szintjein. Ezt hangsúlyozták a WHO magyarországi irodája és a Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottság (SZTNB) szakértői a Szoptatás Világhete alkalmából megtartott konferencián, 2022. július 29-én.

A WHO a Szoptatás Világhete alkalmából megfogalmazott iránymutatásában felhívja a figyelmet arra, hogy mindennél fontosabb a szoptatásbarát környezet biztosítása és fenntartása a családok számára az ellátó rendszer különböző szintjein.  A szervezeti kapacitások megfelelő biztosításában kulcsjelentősége van a humán erőforrás megfelelő összetételű és minőségi képzésnek.

Általában akkor kap figyelmet ez a téma, amikor a támogatás hiánya miatt sérül a szoptató anya és gyermeke biztonsága. A szoptatásbarát környezet fenntartása érdekében a családok mellett szükség van a kormányok, az egészségügyi rendszer, a munkahelyek és a közösségek támogatására.

Szoptatási Világhét

Dr. Szigeti Szabolcs, a WHO magyarországi irodájának egészségpolitikai szakértője kiemelte, hogy a WHO foglalkozik az aktuális globális egészségügyi és környezeti problémák, vagyis a COVID-19, a majomhimlő, valamint globális felmelegedés, a hőhullám gyerekvállalásra és szoptatásra gyakorolt hatásával. A WHO szakembereinek útmutatása szerint a babák számára az anyatejes táplálás a legbiztonságosabb, leghigiénikusabb, egyúttal a legegészségesebb.

A KSH Népességtudományi Kutatóintézet(Kohorsz’18) friss felmérése azt igazolta, hogy hazánkban a várandós édesanyák szinte teljes köre szoptatni szeretné a gyermekét, ennek ellenére az első hónapoktól kezdve jelentősen csökken a kizárólag anyatejjel táplált babák száma, fél éves korra már csak a 25 százalékuk szopik kizárólagosan.

Tudományos vizsgálatokból tudjuk, hogy az édesanyák csupán 2-5 százalékánál áll fenn olyan biológiai probléma, amely elégtelen tejtermeléshez vezet. A WHO a baba születésétől az első hat hónapig a kizárólagosan, azt követően 2 éves korig pedig hozzátáplálás mellett javasolja az anyatejes táplálást.

Az édesanyáknak a belső motiváción túl széles körű, szakszerű és időben kapott információkra és valamint támogatásra van szükségük már a várandós gondozás idején, majd a megszületést követő hónapokban – hangsúlyozta dr. Gárdos László neonatológus, az SZTNB elnöke. A Bizottság által támogatott családközpontú szülészeti és újszülött ellátás alapja a jó szülésélmény és az optimális ideig tartó szoptatás, amely nem csak az édesanyák és a babák, hanem az egész társadalom érdeke. A megnövekedett biztonságérzet a gyermekvállalást is kedvezően befolyásolhatja. Mind a természetes szülés, mind a szoptatás támogatása az egészségügyben dolgozó szakemberek (szülészek, szülésznők, védőnők, gyermekorvosok és ápolónők) magasszintű, naprakész elméleti és gyakorlati tudását feltételezi és igényli.


Az SZTNB a Szoptatás Világhetét indító, 2022. július 29-i rendezvényén mutatta be azt a tananyagot és képzési rendszert, amely paradigmaváltást jelent a hazai korszerű szülészeti- és újszülöttellátásban. A Bizottság és a WHO hosszabb távon is együttműködik a családbarát ellátások minőségét és elérhetőségét kedvezően befolyásoló rendszerszintű programok kidolgozásában.


Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek