Szénsavas kamaszkor

Szénsavas kamaszkor

Egy új tanulmány szerint, azok a fiatal lányok, akik sok szénsavas italt isznak, nagyobb valószínűséggel folytatnak egészségtelen étrendet kamaszkoruk alatt, mint azok a társaik, akik nem isznak rendszeresen ilyet. A tíz éven át tartó vizsgálatok azt mutatták, hogy azok, akik öt évesen már szénsavasat ittak, a vizsgált 10 év folyamán a táplálkozási standardoknak nem éppen megfelelő étrendet folytattak.

Azok a lányok, akik öt évesen nem ittak szénsavasat, és bár nem követtek semmilyen speciális étrendet, mégis egészségesebben étkeztek.

"A két csoport közti lényeges különbség a táplálékbevitelt illetően nem az volt, hogy mit esznek, hanem azt, hogy mit nem" - magyarázta Laura Fiorito a Penn State Kutatóközpont "Gyermekkori elhízással" foglalkozó csoport kutatója.

A két csoport között a legnagyobb különbség a tejfogyasztásban volt - a szénsavasat preferálók sokkal kevesebb tejet ittak, mint a szénsavasat nem fogyasztó társaik. Öt évesen a szénsavasat kerülők naponta körülbelül 3 deciliter tejet ittak, míg a szénsavas italt ivóknál ez a mennyiség kevesebb volt, mint 2 deci.

A megfelelő tápanyagbevitel nagyon fontos a gyermekek fejlődéséhez és növekedéséhez, számoltak be a kutatók eredményeikről a Journal of the American Dietetic Association folyóiratban, a dietetikai egyesület szakmai folyóiratában. Például, az alacsony kalciumbevitel csontritkuláshoz, a sok cukor pedig a fogak romlásához, és számos krónikus betegséghez vezethet, mint például a 2-es típusú cukorbetegség.

Szénsavas kamaszkor

Az amerikai Nemzeti Tudományos Akadémia Orvostudományi Intézete szerint a 14 és 18 év közötti lányok ajánlott napi C-vitamin bevitele 65 milligramm. A tanulmány szerint az üdítőfogyasztók esetében ez a mennyiség alig 55 milligramm, míg a szénsavasat nem fogyasztóknál a C-vitamin bevitel 70,5 milligramm volt, ami még meg is haladja az ajánlott bevitelt. Bár a szénsavas üdítőket ivók étrendje egészségtelenebb, volt olyan tápanyag, melynek napi bevitele egyik csoportnál sem volt elegendő. A kalcium ajánlott napi bevitele 1300 milligramm. A 15 éves "szénsav- kedvelőknél" ez csak 767 milligramm, a "szénsavmentes" csoportnál egy kicsit magasabb, 851 milligramm volt, de még ez sem elegendő.

"Már egész kiskorban kialakulnak a táplálkozási szokások. Vannak olyan gyerekek, akik már kétéves korukban szódát, vagy szénsavas üdítőket isznak" - meséli Dr. Fiorito. A vizsgálatok során 10 éven keresztül 170 kislány étrendjét követték nyomon. Dokumentálták az elfogyasztott ételeket, italokat minden második évben három alkalommal. Arra a következtetésre jutottak, hogy azoknak a lányoknak, akik naponta körülbelül 1 deci szénsavas italt fogyasztottak 5 éves korukban, sokkal alacsonyabb volt a napi rost-, fehérje-, C-vitamin-, D-vitamin-, kalcium-, magnézium-, foszfor- és káliumbevitelük, mint azoknak, akik öt évesen nem fogyasztottak szénsavasat. A szénsavas üdítők fogyasztóinál a hozzáadott cukor napi bevitele is sokkal magasabb volt.

A vizsgálatok során az is kiderült, hogy az üdítőket preferáló gyerekek szüleinek sokkal nagyobb a testtömeg-indexe, mint az ezt nem fogyasztók szüleinek. Ez azt mutatja, hogy a gyerek étkezési szokásait elsősorban a szülői minta alakítja ki. Tehát ha a szülő nem étkezik egészségesen, az nem csak a testtömeg-indexük növekedéséhez vezet, hanem a gyermekre is károsan hat.

Már számos korábbi tanulmány készült a szénsavas üdítők étrendre gyakorolt hatásáról, de ez az első olyan, ami tíz éven keresztül több innivaló hatását vizsgálta, úgymint kávé, tea, tej, szóda, 100%-os gyümölcslé, gyümölcsízesítésű üdítők, és különböző gyümölcstartalmú levek. Az utóbbi években sokat foglalkoztak a különböző cukros üdítők esetleges káros hatásaival. Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia nem adott még ki hivatalos állásfoglalást a szénsavas italok fogyasztásának csökkentéséről, de ez a tanulmány egyértelműen bizonyítja, hogy az üdítőfogyasztást vissza kell szorítani annak, aki egészséges étrendet akar folytatni.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek