Száraz köhögés gyerekeknél allergiát is jelezhet

Száraz köhögés gyerekeknél allergiát is jelezhet

A koronavírus-járvány miatt most fokozottan figyelünk a gyerekeknél jelentkező légúti tünetekre. Sok óvodai vagy iskolai hiányzáshoz vezethet, ha a gyermeknél elhúzódó száraz köhögés jelentkezik, és emiatt nem mehet közösségbe. Dr. Somogyi Éva gyermektüdőgyógyász, az AllergiaKözpont orvosa arra figyelmeztet, hogy ez a tünet nemcsak légúti fertőző betegség, hanem háziporatka- allergia tünete is lehet, mely nem fertőző, a közösség tagjaira nem veszélyes. Ugyanakkor, ha nem kezelik megfelelően az allergiát, akkor asztma kialakulásához is vezethet.

A háziporatka allergia tünetei a fűtés szezonban, ősztől tavaszig fokozottan jelentkeznek. Ilyenkor több időt töltünk zárt térben, ahol nagy koncentrációban fordulhat elő a tüneteket okozó háziporatka. Ez a mikroszkopikus méretű élőlény elhalt emberi hámsejtekkel táplálkozik, az ágyneműben, matracban, kárpitozott bútorokban, szőnyegekben és plüssállatokban fordul elő nagyobb mennyiségben.

Innen ismerheti fel, ha allergiás a gyermek

A jól ismert szénanáthás tünetek – tüsszögés, orrfolyás, orr- és szemviszketés – nem mindig jelentkeznek feltűnően háziporatka allergia esetén. Gyanúra ad okot az is, ha a gyermeknél tartós orrdugulás áll fenn, illetve – ennek szövődményeként – arcüreggyulladás vagy savós középfülgyulladás is jelentkezhet. Krákogás, krahácsolás, torok köszörülésesetén is érdemes poratka allergia irányába vizsgálódni. Figyelem felhívó jel lehet, az elhúzódó száraz köhögés is.

Száraz köhögés gyerekeknél allergiát is jelezhet

Ezért fontos kezelni a háziporatka allergiát

A diagnózis és a kezelés fontos, egyrészt azért, hogy a gyermek tünetei megszűnjenek, életminősége (nyugodt alvás, zavartalan koncentráció) javuljon. Másrészt azért , hogy a poratka allergia talaján kifejlődő asztmát megelőzzük. Bizonyos esetben, pl., ha a szülők allergiások, asztmások az asztma kialakulásának még nagyobb az esélye.

Ha a kivizsgálás során komponens alapú allergiavizsgálatot végzünk, akkor meg tudjuk állapítani, hogy a gyermek esetében a háziporatka allergén melyik komponense, azaz összetevője okozza a tüneteket. Ennek a vizsgálatnak a háziporatka allergia kezelésének egyik módjánál, a sublinguális immunterápiánál van jelentősége. A vizsgálati eredmény alapján tudjuk meghatározni, hogy mely allergén komponenssel ill. komponensekkel kezdjük el az immunterápiát.

Súlyosabb tünetek esetén érdemes a hagyományos allergia kezelés – antihisztamin és szteroid orrspray adása-mellett allergén immunterápiát is elkezdeni. Ez a kezelés minimum 3 évig tart és 10-12 évre megszünteti az allergiás tüneteket. A hosszú távú hatás mellett további előnye, hogy az allergia lefolyását megváltoztatva, az asztma megelőzésében is fontos szerepet tölt be. Az allergén immunterápiás kezeléssel tehát az asztma kialakulásának kockázata is csökkenthető.

Forrás: AllergiaKözpont

Kapcsolódó írások