Sportoljon a gyermek, de mit?

Sportoljon a gyermek, de mit?

Szülőként vannak elképzeléseink, hogy gyermekünk mit sportoljon. Ússzon? Vagy labdajátékra írassuk? Vajon melyik sportág a legmegfelelőbb gyermekünknek? Mi döntsünk? A gyermek? Esetleg kérjük szakember véleményét? Ezek fontos kérdések, melyekre megpróbáljuk megkeresni a válaszokat.

Azt mindig tudtam, hogy a sport, a mozgás fontos nemcsak a felnőttek életében, hanem a gyermekekében is. Kisfiam, ahogy elkezdett járni, már mentünk tornázni. Óvoda alatt úsztunk. Az iskola számtalan külön sportolási lehetőséget biztosít. Mi az úszást óvoda után sem hagytuk abba, mert az az elvem, hogy bizonyos ideig, gerince, tüdeje fejlődése miatt szükség van rá. Azonban 4 év után elérkezett az idő, hogy mást is válasszon gyerek. Nemcsak a monotonitás miatt, hanem azért is, mert köztudott, minden sport mást fejleszt. De mit? Fiú lévén focizzon? Vagy válasszon valamilyen küzdősportot? Esetleg teniszezzen?

Sportantropometria

Az egy dolog, hogy a gyereknek van elképzelése, hogy mit szeretne és mit nem. De számomra az is fontos, hogy a testalkata megfelelő-e az adott mozgásformához, illetve van-e olyan terület, amit esetleg fejleszteni kellene. A sportantropometria olyan tudományos módszer, amely mérésen és statisztikai eredményeken alapul. Segítségével meg tudják állapítani, hogy van-e eltérés egy gyermek biológiai és naptári életkora között, továbbá meghatározzák a várható felnőttkori testmagasságát, testalkattípusát, erősíthetőségét, hízékonyságát, optimális testtömegét és terhelhetőségét. Mindezek alapján pedig segítenek a sportágválasztásban.

Összesen huszonnégy ponton mérik meg a testet (pl. testsúly, testmagasság, könyékszélesség, vádli, alkar bőrredőinek vastagsága stb.), speciális eszközökkel, fájdalommentesen.

Sportoljon a gyermek, de mit?

Mindez maximum tíz percet vesz igénybe. Az eredményeket egy számítógépes program segítségével pár perc alatt feldolgozzák, így a rendelkezésre álló statisztikai adatok alapján közel 90%-os biztonsággal meg tudják állapítani a számára ideális sportága(ka)t és az ajánlott intenzitást.

Ezt a vizsgálatot 7 éves kortól szokták elvégezni.

Siker-kudarc

A fenti vizsgálat elvégzése nemcsak azért lehet lényeges, hogy a legoptimálisabb mozgásformát válasszuk ki a gyermeknek. A gyermek döntése nem mindig jó. Lehet, hogy az általa választott sporthoz nagyobb kedve van, de kutatások alapján, ha arra nem alkalmas, a szorgalma, lelkesedése nem elegendő a siker eléréséhez, ami hamar kudarchoz vezethet.

Ezzel ellentétben a neki megfelelő sportágban hamarabb sikerélmény érheti, ezzel a lelkesedése is megjöhet. Természetesen a legjobb, ha kettő, a gyermek vágya, és a vizsgálat eredménye megegyezik.

Mi mit fejleszt?

Számomra az is fontos, hogy az adott mozgásforma mit fejleszt. Ez azért is lényeges kérdés, mert tudjuk, hogy a mozgás összefüggésben van a tanulással, tanulási eredményekkel. Bár minden sport összetett, és egyszerre több dolgot fejleszt, azért mindegyiknek megvan az erőssége. Ha egyensúlyproblémái vannak, akkor valamilyen szinten érdemes korcsolyázni, síelni is elvinni. Ha a labdaérzékkel van gond, akkor a tenisz (kezdőknek puhalabdás, megfelelő méretű ütővel) nagyon élvezetes lehet. És persze ne feledkezzünk meg a különböző labdás játékokat előkészítő labdás tornáról sem. Ebből válik majd ki a foci, kézilabda, kosárlabda, röplabda stb.

Ha nem élünk a fenti vizsgálat lehetőségével, akkor is érdemes szem előtt tartani, hogy az iskolai kötelező tornaórákon kívül a gyermek hetente legalább 2-3 alkalommal más edzésen is részt vegyen, az beépüljön az életébe, rendszeressé váljon. Még akkor is, ha az iskolában – ahogy ez nálunk is van – a kötelező óraszámban nemcsak hagyományos testnevelés van, hanem korcsolya, úszás, egyes osztályokban karate vagy tenisz is.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek