Sír a baba? 11 tipp a megnyugtatásához

Sír a baba? 11 tipp a megnyugtatásához

Egy idő után egyenesen kétségbeejtő lehet a szülők számára, ha nem tudják megnyugtatni síró csemetéjüket. A sírás több okból is gyakorivá válhat, például a kólika miatt – de néhány hasznos tipp segíthet.

Hogyan nyugtassuk meg síró kicsinyünket? A legtöbb anya és apa magát vádolja, ha a gyermek a legjobb szándék és a legjobban bevált módszer ellenére sem hagyja abba a sírást. Természetesen nem mellékes, hogy miért van ennyire nekikeseredve – hiszen valamilyen komoly problémája is lehet -, de az ok kiderítése mellett a megnyugtatás is lényeges! Lássunk néhány hatékony tippet!

1. Pólya

Számunkra a bepólyázás olyan lehet, mintha kényszerzubbonyt viselnénk. Ám egy sírós, nyűgös, kólikás babának maga a megnyugvás: mintha ismét a méhbe kerülne. Pólyázzuk be jól, de ne túl szorosan – apró kezeit és lábait azért ne tudja kiszabadítani.

2. Megfelelő pozíció

A szülők gyakran tartják a kólikával küzdő babát arccal felfelé – ám ez nem segít rajta. Jobb, ha az arca lefelé néz, a kezünk a hasa alatt, a feje a karon nyugszik. A hasra kifejtett nyomás segíthet a kényelmetlen gázok távozásában.

3. Fehér zaj

Ha a fehér zajt hallja, mely megnyugtató a számára, a babának olyan érzése lesz, mintha ismét az anyaméhben lenne. Idézzük vissza ezt a kellemes környezetet. Kapcsoljunk ventillátort, tegyük a mosogatógép közelébe a mózeskosarát, kapcsoljuk be a rádiót halk zenére, minden olyasmi jó lehet, amely állandó és halk morajlást kelt.

Sír a baba? 11 tipp a megnyugtatásához

4. Cumi

A cuminak jelentős lecsillapító hatása van. Tökéletes megoldás az erős szívó ösztönre – a kólikás babát is hamar megnyugtatja. Tanulmányok szerint további előnye, hogy segít megelőzni a hirtelen csecsemőhalál szindrómát is (SIDS – Sudden Infant Death Syndrome).

5. Shhhh!

Ugyancsak megnyugtató hatással van a kólikás babára, ha felvesszük és fülébe suttogunk nyugtató hangokat. Az egyszerű csitítás is tökéletes. Győződjünk meg róla, hogy biztosan hallja nyugtató hangunkat.

6. Mozgassuk meg!

A babák az anyaméhben hozzászoknak a mozgáshoz. Tegyük be az autóba és utaztassuk egy kicsit, nagy eséllyel el fog aludni. Ha ehhez fáradtak vagyunk, üljünk vele hintaszékbe, rakjuk bele a hintába, vagy egy vibráló, mozgó csecsemőülésbe.

7. Baba masszázs

Az érintésünk nyugtató hatása garantált. A kólikás babával csodákat tesz a bőr-bőr kontaktus. Azok a kisgyermekek, akiket masszíroznak, tanulmányok szerint kevesebbet sírnak és jobban is alszanak. Csak vetkőztessük le a babát és használjunk lassú, gyengéd mozdulatokat a lábán, karján, hátán, mellkasán és arcocskáján. Nagy valószínűséggel mi magunk is megnyugszunk.

8. Hordozzuk a babát

Számos kultúrában töltik a kisbabák napjuk nagy részét az édesanyjukhoz kötve, a hordozóban. Ha a kólikás babát belerakjuk a bébihordozóba, szorosan hozzánk bújik és egy kis szerencsével szinte rögtön el is alszik. A hordozók a kezünket szabadon hagyják, így miközben elaltatjuk a babát, végezhetünk más tevékenységeket.

9. Büfiztetés

Sírás alatt a baba túlságosan sok levegőt nyel – ez puffadást okoz és sokat fog szellenteni, no meg csak még jobban sír majd. Büfiztessük gyengéd ütögetéssel a hátán. A klasszikus pozíció, amikor a gyermek feje a vállunk fölött van, működőképes, de a büfinek nyoma maradhat a vállunkon. Okosabb, ha ölünkbe fektetjük arccal lefelé, vagy ültetjük az ölünkben – egyik karunkkal támasszuk a mellkasát és a nyakát.

10. Szusszanjunk egyet!

Az egymás utáni éjszakázások a kólikás baba miatt bizony megterhelőek lehetnek a szülőkre nézve. Teljesen normális, hogy túlterheltnek, frusztráltnak érzik magukat, úgy érzik, a munkájukat se tudják elvégezni. Muszáj teremteni magunknak egy kis szünetet! Kérjünk segítséget a párunktól vagy egy családtagtól. Ha ez nem működőképes, akkor hagyjuk a babát egy ideig sírni az ágyában, míg összeszedjük magunkat.

11. Nézessük meg az orvossal

Ha kételyeink vannak a baba gyakori sírásával kapcsolatban, kérjük ki a doktor tanácsát. Fontos, hogy kizárja a lehetséges orvosi okokat és kiderüljön, hogy nincsen okunk különösebb aggodalomra. Vannak kisbabák, akik egyszerűen csak többet sírnak, mint mások. Tehát következő alkalommal, amikor rázendít, emlékeztessük magunkat arra, hogy egyrészt nem a mi hibánk, másrészt nem lesz ez így örökké.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek