Segítség, mi mászik a gyerek fején?

Segítség, mi mászik a gyerek fején?

A gyerek közösségbe kerülve nem csak vírusokkal és baktériumokkal találkozhat, de élősködőkkel is. A tetű sajnos nem csak rossz higiéniás szokások mellett támad, válogatás nélkül bárki elkaphatja.

2019.09.19

A gyermekközösségekben továbbra sem ritka az élősködők megjelenése, a fejtetű terjedését nem minden esetben a higiénia hiánya okozza, bárki elkaphatja. Azokban a közösségekben, ahol sokan tartózkodnak egy térben és fizikailag is sokszor érintkeznek, gyorsabban és könnyen terjed. Tipikusan ilyen hely az óvoda és az iskola, ahol a gyerekek gyakran szó szerint összedugják a fejüket.

A fejtetű nem ugrik

A fejtetű közvetlen érintkezés útján terjed, ugrani és repülni nem tud, ezért vagy az egyik emberről mászik a másikra, vagy fésűből, sapkából kerül egy új testre. Ezért fordul elő a fejtetvesség gyakrabban gyerekközösségekben, hiszen náluk nem ritka, hogy összecserélik a ruháikat. Az apró rovarok a hajas fejbőrön, főként a fülek mögött és tarkótájékon jelennek meg először, de ha a szülő nem veszi észre időben, az egész fejet ellephetik. A bőrön megjelennek a serkék, apró, szürkésfehér „tojáskák”, onnan lehet felismerni őket, hogy nem esnek le könnyedén, mint a korpa, hanem csak erősen, körömmel lehet lehúzni őket a hajszálról. A tetvesség általában a fejnél megáll, ritkább esetben a szemöldöknél és a szempilláknál is megjelennek a serkék, de az alapos kezelés után egyből eltűnnek. Nagyon rossz körülmények között élőknél terjed a törzsre is. A nemi szervek szőrzeténél megjelenő tetvek gyerekekre nem jellemzőek, ezek általában szexuális úton terjednek.

Segítség, mi mászik a gyerek fején?

A fejtetvesség tünetei:

  • erős viszketés
  • vakarózás miatti bőrgyulladás
  • pirosodás
  • bakteriális felülfertőződés
  • gennyesedés
  • nyaki nyirokcsomók megduzzadása

Hajszárító a fegyver

Ha a gyereknél megjelenik a tetű, a család minden tagját ellenőrizni kell, és azonnal meg kell kezdeni az irtást. A tapasztalatok szerint mindenképpen szükség van vegyszeres kezelésre, bár meg lehet próbálni egy sűrű fogú fésűvel eltávolítani a tetveket, ez nem biztos, hogy sikerül. Patikákban recept nélkül kaphatók tetűirtó szerek, samponok, gélek, ezzel kell hajat mosni a használati utasítás szerint, valószínűleg nem lesz elég egyszer, többször meg kell ismételni a műveletet. A kimúlt rovarokat sűrű fogú fésűvel és körömmel, aprólékosan el kell távolítani. Két héten át, minden harmadik-negyed napon érdemes megmosni és kifésülni a hajat, ezt csak akkor szabad elhagyni, ha háromszor egymást után sem találunk élő tetveket. A hosszú hajból sokkal nehezebb kiirtani a tetveket, a rövid hajúak gyorsabban szabadulnak az élősködőktől. A meleg hajszárítózástól láthatóbbá válnak a serkék, a szilikonos, gubancolódás elleni hajspray-től vagy hajbalzsamtól pedig könnyebben lecsúsznak a hajszálról. Ha a tetvek a kezeléstől nem pusztulnának el, próbáljon ki egy másik márkájú sampont vagy hajszeszt,  lehet, hogy az adott populáció ellenáll a választott szernek. Hogy megakadályozzuk a tetvek terjedését, porszívozza ki alaposan a bútorokat, az ágyneműket pedig magas hőmérsékleten (60 C) ki kell mosni.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek