Riasztó adatok! A gyerekek harmada túlsúlyos

Riasztó adatok! A gyerekek harmada túlsúlyos

A WHO Európai Regionális Irodájának újabb jelentése szerint, annyira gyakori kockázattá vált a túlsúly, hogy szinte "új normává" vált. Az európai gyermekek körében a 11 évesek között 27, a 13 évesek között mintegy 33% a túlsúlyos.

“Úgy véljük, hogy a normális fogalma elmozdult, mivel a túlsúlyosság gyakorivá válásával más vált elfogadottá. Mégis azt kell mondanom, nem engedhetjük meg, hogy egy új generáció az elhízott állapotot új normaként kezelje" – említi Dr. Jakab Zsuzsanna, a WHO európai regionális igazgatója. “A fizikai inaktivitás, a mozgáshiány – olyan kultúra mellett, ami támogatja a sóban, zsírokban és cukrokban gazdag táplálkozást – igen nagy, mondhatni halálos veszélyt jelent."

Riasztó adatok! A gyerekek harmada túlsúlyos

A 11 éves korosztályban, mindkét nemben az elhízottság legmagasabb aránya Görögországban (33%), Portugáliában (32%), Írországban (30%) és Spanyolországban (30%) mutatkoztak. A legalacsonyabb arányok pedig Hollandiában (13%) és Svájcban (11%). (Magyarország a 16. helyen áll, mintegy 20% körüli értékkel).

Mozgáshiány – a probléma egyik oldala

A vizsgált 36 ország közül 23 esetén a 15 év feletti fiúk és lányok több mint 30%-a keveset mozog. Felnőttek körében a mozgáshiány 16-76% közötti számokat mutat, ahol a görögök és az észtek mozognak viszonylag a legtöbbet (16-17% a mozgáshiányosok aránya), a lista másik végén állnak a máltaiak és a szerbek (71-76%-os mozgáshiány).

“Olyan környezetet kell teremtenünk, amely bátorítja a fizikai aktivitást, és az egészséges táplálkozást is társadalmi csoporttól függetlenül. A mozgást és a táplálkozást mindenütt komolyabban kell venni, iskolákban, kórházakban, városon, falun, munkahelyeken stb. Az élelmiszeriparnak, a várostervezésnek is kell ezzel a kérdéssel foglalkoznia" – magyarázza Joao Breda, a WHO európai programmenedzsere e két területen.

Akik jól végzik a dolgukat

Egyes országok megtanulták kezelni az elhízás járványszerű terjedését, pl. Franciaország és a skandináv országok jól állnak ebben a tekintetben. Ezekben az országokban kormányzati szintű támogatást kapott pl. a zöldség- és gyümölcsfogyasztás promóciója az iskolákban, az iskolai menzák korszerűsítésével, az élelmiszerek adóztatásának irányítása, az élelmiszerhirdetések figyelése, a mozgás, fizikai aktivitás promotálása gyermekkorban stb.

A WHO javaslata több szintet érint. A nemzeti kormányok számára a jogalkotás, az élelmiszeripar szabályozott marketing tevékenysége a legfontosabb. Ugyancsak fontos számukra az egészséges ételek, élelmiszerek minél szélesebb körben való hozzáférhetőségének biztosítása, a várostervezés támogatása az egészséges életformák művelésének biztosítására. Egyéni szinten pedig a fogyasztókat minél több hasznos információval kell ellátni a fentiekről.

Forrás: Egészségkalauz.hu

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek