Pneumococcus elleni védőoltás gyerekeknek

Pneumococcus elleni védőoltás gyerekeknek

A pneumococcus baktérium évente több mint 700.000 öt év alatti gyermek halálát okozza a világon, hazánkban pedig évente több ezer gyermeket betegít meg. Az egészséges emberek orrüregében és garatában természetes körülmények között is kimutathatók különböző baktériumok anélkül, hogy bármilyen betegséget okoznának. Közülük a pneumococcus az egyik leggyakrabban előforduló mikroorganizmus, mely elsősorban a öt évesnél fiatalabb gyermekeknél okozhat súlyos, életveszélyes betegségeket, pl. agyhártyagyulladást, vérmérgezést és tüdőgyulladást.

A fertőzés megelőzésének egyetlen hatékony módja a védőoltás, amely mostantól már Magyarországon is elérhető.

A pneumococcus baktérium

A pneumococcus, Streptococcus pneumoniae" nevű baktérium rövidített elnevezése. A baktériumnak több mint 90 típusa ismert, de közülük csak néhány okoz súlyos, akár halálos kimenetelű megbetegedést. Ez a kórokozó kizárólag csak az embert betegíti meg, így az ember csak másik embertől kaphatja meg a fertőzést.

A hordozó még nem beteg

Az egészséges emberek orrüregében és a garatában természetes körülmények között is kimutathatók különböző baktériumok, melyek általában nem okoznak megbetegedéseket. Közülük a pneumococcus az egyik leggyakrabban előforduló mikroorganizmus.

Különösen a 2 hónapos - 2 éves korú csecsemők azok, akik nagyobb arányban hordozzák az orrgaratukban a pneumococcus kórokozót. Az életkor előrehaladtával ez az arány azonban csökken.

A fertőzés terjedése

A betegség kialakulását mindig megelőzi a baktérium megtelepedése az orr és garatüregben. A pneumococcus baktérium emberről emberre cseppfertőzéssel terjed, köhögéssel, tüsszentéssel, nyál közvetítésével.

A zárt közösségbe, bölcsődébe, vagy óvodába járó gyerekek könnyebben megfertőződhetnek, hiszen a csecsemők és kisgyermekek itt egymásnak könnyen át tudják adni a kórokozót. Ugyan a légúti hordozás önmagában nem jelent betegséget, de bizonyos külső hatások - például a passzív dohányzás, vagy a szennyezett levegő és belső tényezők, a legyengült immunrendszer - eredményeként kialakulhat a betegség.

A baktérium az emberi szervezeten kívül hamar elpusztul, ezért a fertőzés nem vihető át étellel, itallal, tárgyakkal stb.

A pneumococcus által okozott súlyos és életveszélyes megbetegedések esetében az orrüregben és a garatban lévő, addig tüneteket nem okozó kórokozók áttörik a szervezet védelmi vonalát a nyálkahártyát, és közvetlenül bejutnak a véráramba.

A pneumococcus által okozott súlyos és életveszélyes betegségek: az agyhártyagyulladás, a vérmérgezés, és a tüdőgyulladás.

Előfordulhat azonban, hogy a pneumococcus baktérium ugyan nem töri át a szervezet védelmi vonalát, mégis betegséget okoz. Az orrgarat ugyanis anatómiai összeköttetésben van a középfüllel, a melléküregekkel, így a kórokozó oda közvetlenül eljuthat. A pneumococcus által okozott egyéb betegségek közül a leggyakoribb a középfülgyulladás.

A pneumococcus-okozta fertőzések kezelése

A kialakult fertőzéseket elsősorban penicillin-származékokkal, szükség esetén (pl. agyhártyagyulladás) más antibiotikumokkal kezelik. Az antibiotikumok olyan gyógyszerek, amelyek megakadályozzák a bakteriális sejtek normális fejlődését, szaporodását, vagy megölik a mikroorganizmust. A megfelelően kiválasztott antibiotikus kezelés ellenére, a világon a 2 éves kor alattiak és a 65 éves kor felettiek agyhártyagyulladás okozta halálozása a legmagasabb.

Világszerte az antibiotikumok használatának a növekedésével egyre nagyobb problémát okoz, hogy a kórokozó ellenállóvá válik az antibiotikumos kezelésre, azaz az addig hatásos kezelés egy idő után nem képes elpusztítani a baktériumot. Ilyenkor beszélünk antibiotikum rezisztenciáról.

A súlyos és életveszélyes pneumococcus fertőzések megelőzése

A pneumococcus fertőzések gyakorisága, a szövődmények súlyossága, valamint a kedvezőtlen antibiotikum-rezisztencia viszonyok szükségessé teszik a megelőzést. A védőoltás az egyetlen hatékony megelőzési mód. Jelenleg a pneumococcus fertőzések megelőzésére több oltóanyag áll rendelkezésre

Konjugált vakcina (poliszacharid + fehérje)

Ez az oltóanyag eredményesen alkalmazható az egészséges és a veszélyeztetett csoportba tartózó 5 évesnél fiatalabb gyerekek védelmére. Az első oltás már 2 hónapos kortól adható. Megfigyelések szerint e vakcina rutinszerű alkalmazásával a súlyos és életveszélyes pneumococcus fertőzések száma csaknem 94%-kal csökkent az 5 év alatti korosztályban. Az oltóanyag jelentősen csökkentette a pneumococcus okozta középfülgyulladás előfordulását is.

Azt is megfigyelték, hogy a széleskörű oltások bevezetését követően nemcsak az oltottakban, hanem az oltást nem kapott idősekben is jelentősen csökkent a pneumococcus betegségek előfordulása: a 65 év felettiek esetében több mint 64%-kal.

Az oltással jelentősen csökkenthető az antibiotikum felhasználás is. További előnye hogy az antibiotikum rezisztencia viszonyokat is kedvezően befolyásolja.

Poliszacharid típusú vakcinák

Ezek a vakcinák 2-5 éves kor felett nyújtanak védelmet a gyerekek számára. Általában a veszélyeztetett csoportba tartozó idősebb felnőttek oltására használják. Ezeknek az oltóanyagoknak a hátránya, hogy az 5 éves kor alattiak, vagyis a legveszélyeztetettebb korosztály számára nem nyújtanak megfelelő védelmet.

Pneumococcus elleni vakcináció Magyarországon

Az OEP az idősebbek pneumococcus fertőzés elleni vakcinálását 50%-ban támogatja, ez a vakcina (ún. poliszacharid típusú) azonban nem alkalmazható a kisgyermekek esetében.

Az 5 év alatti korosztály számára ugyan az év elejétől rendelkezésre áll, bárki számára elérhető a pneumococcus betegségek megelőzését szolgáló - úgynevezett konjugált típusú - vakcina, de ezt sajnos az OEP még nem támogatja.

Kapcsolódó írások
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek