Otthon, kórház, magánkórház? Hol szüljünk?

Otthon, kórház, magánkórház? Hol szüljünk?

Régebben ez nem volt kérdés, a nők otthon szültek, bába segítségével. Ma azonban már több lehetőség közül is választhat a kismama. Otthon, kórházban, magánklinikán. Kisfiam születése előtt mi is gondolkodtunk – igaz nálunk csak a kórház vagy a magánklinika jöhetett szóba – végül mi a kórház mellett döntöttünk. De vajon melyik a legjobb megoldás?

Ez utóbbi természetesen költői kérdés volt, hiszen ezt a kismamának kell eldöntenie. Lássunk néhány évet és ellenérvet a különböző lehetőségekhez.

Otthonszülés

Ez a XIX. század végéig általános normának számított. A kórházi szülést a szegény, nagyvárosi asszonyok körében kezdték először népszerűsíteni, mert szűkös, és sokszor nem higiénikus lakásukat nemigen lehetett vajúdásra alkalmassá tenni. A módosabb nők csak a XX. században kezdtek el kórházban szülni, főleg mert itt morfiuminjekciókkal enyhítették a fájdalmakat. A két világháború közt egy brit nőgyógyász kezdte el népszerűsíteni, hogy vissza kell térni a gyökerekhez, azaz a beöntés, gátmetszés, fájdalomcsillapítás és egyéb orvosi beavatkozás nélküli szülést.

Otthon, kórház, magánkórház? Hol szüljünk?

Sok nő azért szeretne ma otthon szülni pusztán bába segítségével, mert az kényelmesebb, mellette van a párja, és nem utolsó sorban nem kell az orvosnak hálapénzt adni. A magyar jogszabályok ma már lehetővé teszik az otthonszülést, ám feltételekhez kötik. Egy képzett bábának, és egy szülész- nőgyógyásznak is jelen kell lennie.

Véleményem szerint ezt a lehetőséget azoknak érdemes vállalni, aki nem első gyermeküket várják, és már túl vannak egy komplikációmentes szülésen. Egy tanulmány kifejezetten kitért rá, hogy csak komplikációmentes terhesség esetében szabad az otthonszülést választani. Nem számít komplikációmentesnek a terhességek 10 százaléka, a 18 évesnél fiatalabb, 35 évesnél idősebb anyák esete, vagy akiknél túl korán vagy túl későn indult be a szülés.  Én annak idején azért vetettem el a szülésnek ezt a formáját, mert a baba, és az előre nem látható komplikációk szempontjából a kórházat tartottam a legbiztonságosabbnak.

Több országban működnek már szülésközpontok, melyek átmenetet képeznek az otthon és a kórház között. Kutatások kimutatták, hogy egy „idegen” (orvos) és a férj jelenléte frusztrációt okozhat a nőnél, ami komplikációhoz vezethet. Az ezekben a központokban levezetett szülések nem jártak nagyobb kockázattal, mint a kórházban való vajúdás.

Kórházak

Mint már fent említettem, mi biztonsági okokból maradtunk a kórház mellett. Lehetőségünk volt orvost, és szülésznőt is választani. Ez utóbbival még jóval szülés előtt megismerkedtünk, elmondta, hogy ha minden rendben lesz, hogyan zajlik az eljárás stb. Itt szeretném megemlíteni, hogy ma már olyan szülészetek vannak, ahol szinte teljesen otthoni körülményeket teremtenek. Alternatív lehetőségeket kínálnak – kádban szülés, labda, bordásfal stb, - egy ágyas szülőszoba van külön fürdővel, kérés esetén egy ágyas kórterem is kérhető, mégis rendelkezésre áll az orvostudomány minden eszköze, hogy ha baj van, azonnal lehessen segíteni.

Tévhit, hogy minden kórházban beöntés és gátmetszés vár a kismamákra. Az előbbit egyre ritkábban alkalmazzák, utóbbit pedig szükség szerint, és ma már rengeteg információ áll rendelkezésünkre, hogy első gyermeknél is mit tehetünk, hogy elkerüljük a gátmetszést (intim torna, puhító, lazító krémek stb.). Azt is tudnunk kell, hogy a gátmetszés pici beavatkozás, amit akkor nem is érzünk. Viszont megakadályozhatja, hogy a baba koponyalemezei összecsússzanak, ezáltal minimális agyi sérülést okozzanak, melynek a későbbiekben tanulási zavar lehet az eredménye.

Kórházakban is választhatunk, hogy a gyermekkel együtt szeretnénk-e lenni egész nap, vagy csak nappal, vagy csak etetésre hozzák vissza. Legtöbb helyen ma már kis kórtermek vannak, külön fürdőszobával. A lehetőségekről érdemes mindig előre tájékozódni.

Magánklinikák

Bár még mindig szokás szülésnél az orvosnak és a szülésznőnek is pénzt adni, egy magánklinikán való szülés ára ennek sokszorosa lehet. Ezeknél a helyeknél azt kell igazán megfizetni, hogy szállodai körülmények között lehetünk, ahol az apuka is ott lehet mellettünk. Vannak olyan magánklinikák, ahol fix stábbal dolgoznak, van olyan hely is, ahol a saját választott orvosunkat vihetjük.

Fontosnak tartom, hogy még jóval szülés előtt tájékozódjunk a lehetőségekről, hasonlítsuk össze őket, és mérlegeljünk, hogy mi a fontos. Egyre több olyan kórház van, mely szinte minden igényt ki tud elégíteni, külön anyagi megterhelés vagy a baba biztonságának kockáztatása nélkül.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek