Ilyen hatással van egészségünkre a mobiltelefon

Ilyen hatással van egészségünkre a mobiltelefon

Szinte minden embernek van mobiltelefonja, mégis nagyon kevesen tudják, milyen hatást gyakorolhatnak a készülékek egészségünkre. Egyes kutatások szerint a legnagyobb probléma, amit okozhat legfeljebb a fülcsengés lehet, más szakértők azonban arra hívják fel a figyelmet, hogy a mobiltelefonok okozhatnak egyelőre ismeretlen biológiai változásokat.

"Nem ismerhetjük a hosszú távú kockázatokat, és még húsz évig nem is fogjuk" - állítja Diana Zuckerman, a Cancer Prevention and Treatment Fund nevű amerikai rákmegelőzési alap elnöke. Ez azonban nem azt jelenti, hogy most nem kell aggódnunk a mobiltelefon egészségügyi hatásai miatt saját magunkra és a gyerekeinkre nézve. Az aggodalmakat pedig csak fokozza az a Journal of Epidemiology and Community Health folyóiratban nemrégiben közzétett kutatás, amely azt mutatta, hogy a mobiltelefon összefüggésben állhat a gyerekek rossz magaviseletével. A kutatás 1996-97-ben született gyermekeket és sokat mobiltelefonáló édesanyjaikat vizsgálta. Az eredmények azt mutatták, hogy amennyiben az anya a terhesség alatt és után is rendszeres mobilhasználó volt, gyermeke nagyobb valószínűséggel szenvedett 7 éves korára magatartási zavaroktól.

Zuckerman elmondta, azt már tudjuk, hogy a mobiltelefon által kibocsátott sugárzás káros lehet a fejlődő agyra. A gyerekek koponyacsontja vékonyabb, mint a felnőtteké, és korábbi kutatások kimutatták, hogy a gyermekagy nagyobb mértékű sugárzásnak van kitéve, mint a felnőtté. A vizsgált populációban azokban a gyerekekben figyelték meg a magatartászavarok legmagasabb kockázatát, akiknek édesanyja a terhesség alatt is rendszeresen használt mobiltelefont, amikor a csecsemő agya fejlődésben van, és rendkívül érzékeny a környezeti hatásokra. A szakértő szerint bármi is legyen az ok, senki sem akarhatja, hogy gyermeke agresszív viselkedéstől szenvedjen csak azért, mert az édesanya állandóan a mobiltelefonon lóg.

Ilyen hatással van egészségünkre a mobiltelefon

A kutatók szerint az anyáknak nem kell teljesen lemondaniuk a mobiltelefonról a terhesség alatt, de körültekintőbben kell használniuk a készüléket.

Íme, a legalapvetőbb tanácsok:

A fejhallgató vagy a kihangosító segítségével lehet a legegyszerűbben korlátozni a telefon sugárzásának behatását.

Figyeljünk oda, hol tartjuk a készüléket, különösen akkor, ha valaki gyermeket szeretne. A mobiltelefon a nemi szervek közelében tartása - különösen férfiak esetében - csökkentheti a termékenységet. A férfiaknak nem javasolt a nadrágzsebükben, a nőknek pedig mellük közelében tartani a mobiltelefont.

Tartsuk távol a mobilt a gyerekektől! Zuckerman szerint kifejezetten rossz ötlet, ha valaki a bölcsőbe helyezi iPhone-ját, hogy altatódalt hallgattasson a csecsemővel. A nagyobb gyerekeknek pedig nem tanácsos megengedni, hogy túl sok játékot játszanak és filmet nézzenek a mobilon.

Vásároljunk alacsony sugárzású mobiltelefont! Bár nem bizonyított, hogy a sugárzás okozza a magatartászavarokat, inkább vigyük túlzásba az óvatosságot.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek