Nincs többé kibúvás az oltás alól

Nincs többé kibúvás az oltás alól

Több hónapos vita után múlt héten a szenátus megszavazta azt a jogszabályt Kaliforniában, ami kötelezővé teszi a gyerekek beoltását, azaz nem lehet többé vallásos vagy filozófiai okokra hivatkozni, csak az egészségügyi felmentés lehet érvényes kivétel, ha a szülők nem szeretnék beoltatni a gyerekeket.

Az amerikai jogrendben a szavazás még nem volt elég, Jerry Brown kaliforniai kormányzónak is alá kellett írnia a 227-es Senate Billt, amit kedd reggel meg is tett.

A politológusok szerint Brown eléggé kiszámíthatatlan, de most mindenki azt várta, hogy átmegy a szabályozást. Kalifornia új térvényével mindösszesen két másik államhoz, Mississippihez és Nyugat-Virginiához csatlakozott, amelyek csak orvosi indokkal fogadják el a vakcinázás alóli felmentést.

Nincs többé kibúvás az oltás alól

A szabályozást tüntetések előzték meg: több száz, a kötelező oltásokat ellenző szülő azt mondta, hogy a szabályozás sérti szülői jogaikat. Mások úgy gondolják, hogy a vakcinák nem biztonságosak néhány gyereknek.

Magyarországon 1876 óta oltják kötelezően himlő ellen a gyerekeket, ma összesen több mint tízszer kapnak védőoltást 14 éves korukig. Az USA-ban viszont nem kötelező az oltás, ezért újra megjelentek már rég leküzdött betegségek, súlyos problémákat okoz például a torokgyík.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek