Nem mindegy, hol és kivel alszik a baba

Nem mindegy, hol és kivel alszik a baba

A hetente egynél többször az édesanyjuktól távol alvó babák a bizonytalan kötődés jeleit mutatják - derült ki egy új tanulmányból.

A Virginiai Egyetem szakemberei ötezer olyan gyermek adatait elemezték, akik hetente egy vagy több éjszakát is távol töltöttek elsődleges gondviselőjüktől, ami gyakorta előfordul, amikor a szülők megosztják a gyermekfelügyeletet, de nem élnek egy fedél alatt.

A vizsgált gyerekek mindegyike amerikai nagyvárosban született 1998 és 2000 között. Az adatok egyrészt a szülőkkel készített interjúkon alapulnak, amelyeket a gyermek születéskor, majd egy és három éves korában készítettek, másrészt a gyermek otthoni viselkedésének kiértékelésén - olvasható a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadásában.

Az eredmények szerint az édesanyjuktól legalább heti egy éjszakát távol töltött csecsemőket jóval bizonytalanabb érzelmi kötelékek fűzték anyjukhoz, mint azokat a babákat, akik kevesebbszer aludtak külön anyjuktól vagy csak napközben látták apjukat. A heti rendszerességgel az édesapjuknál alvó gyerekek 43 százaléka kötődött bizonytalanul az édesanyjához, míg az anyjuktól kevesebbszer távol alvó társaiknál ugyanez az arány 16 százalék volt.

Nem mindegy, hol és kivel alszik a baba

"A bírók gyakran anélkül hoznak döntést a gyermekfelügyeletet illetően, hogy tisztában lennének a gyermek érdekeivel" - húzta alá a tanulmányt vezető Samantha Tornello. Hozzátette: ez a kötelék leginkább úgy definiálható, mint tartós, mély, érzelmi kapcsolat a csecsemő és gondviselője között, ami a gyermek életének első évében alakul ki és alapként szolgál későbbi életének egészséges emberi kötelékeihez és kapcsolataihoz.

Az eredményeket a Journal of Marriage and Family című folyóiratban közölték.

Forrás: MTI

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek