Nem megy a szoptatás? Türelem, van megoldás!

Nem megy a szoptatás? Türelem, van megoldás!

Kilenc hónap várakozás, hosszú és kimerítő vajúdás után ott van Ő, akire mindig is vártunk. Gyűrött az arca, vörös a bőre, bömböl: egyszóval gyönyörű! És igen, szopni akar. És ha nem megy? Türelem, van megoldás!

A megfelelő szoptatási technika kialakításában már a születés utáni percek is komoly jelentőséggel bírnak: ilyenkor az újszülöttnek az édesanya hasára kellene kerülnie, hogy létrejöhessen a bőr-bőr kontaktus, és ösztöne szerint – az anya segítségével – mocoroghasson a mell felé. Az első néhány órában a legtöbb újszülött éber, ha ekkor, akár még a szülőszobában szopizhat, hozzájut a kolosztrumhoz (előtejhez), amelynek komoly immunerősítő hatása van.

Nem megy a szoptatás? Türelem, van megoldás!

Az első napokban a sokat alvó kicsit keltegetni kell 3-4 óránként, a sírós amúgy is szopizni szeretne. Kevés tej kerül a gyomrába, de ez éppen elegendő, annyi a tartaléka, hogy nem fog éhezni. A természet rendjébe ideális esetben nem érdemes beleavatkozni, a baba ösztönösen tudja, hogyan kapja be a mellbimbót, hogyan szívja. Minél többet szopizik, annál hamarabb belövell a tej, úgy a 2-4. napon. Ekkor bizony feszül az emlő, s a megkönnyebbülést a mama számára a baba jelentheti: ha eszik, ürül a mell. (Ha nem, akkor fejni kell!)

Az egészséges babának a kórházban ideális esetben nem adnak kiegészítő táplálékot, maximum vizet, azt is pohárból, nehogy rosszul tanuljon meg szopni. A kórházi napok után a szoptatás rendje fokozatosan kialakul, ahogyan az a mamának és a babának megfelel.

Van segítség!

Még a leghatározottabb anyukával is előfordul, hogy teljesen tanácstalan, bizonytalan, segítségre lenne szüksége, de nincs kihez fordulnia a szoptatással kapcsolatban. Ilyenkor az interneten megkeresheti a La Leche Liga (www.lll.hu) önkéntes szoptatási tanácsadóit, vagy a szakmai képesítéssel rendelkező IBCLC laktációs szaktanácsadóit (www.ibclc.hu). Ők azok, akik mindenkinél többet tudnak a szoptatásról, hiszen a személyes tapasztalatok mellett tudományos ismeretekkel is rendelkeznek.

„A Szoptatásért Magyar Egyesület (www.szoptatasert.hu) a laktációs szaktanácsadók szakmai szervezete, és egyben az érdeklődő egészségügyi dolgozóknak, kórházaknak is szervez igény szerint szoptatástámogatást oktató 20-40 órás tanfolyamokat – mondta el magazinunknak W. Ungváry Renáta, az IBCLC laktációs szaktanácsadója. „Az OEP jelenleg nem támogatja sem a tanfolyamokon való részvételt, sem magát a szoptatási tanácsadást. Ellenben a tápszerek támogatására évente több mint 3 milliárd forintot költ. Ennek ellenére akad olyan kórház, ahol szinte valamennyi csecsemős nővér elvégezte már a 40 órás tanfolyamot, és a szülészeten két laktációs szaktanácsadó is az anyák rendelkezésére áll. Ilyen például a bababarát címmel is rendelkező fővárosi Szent István Kórház. Ott a szülészet alapítványa finanszírozza a szakdolgozók továbbképzését.”

Ha szeretnéd tudni, hogy honnan szerezhetsz be anyatejet, és hogy honnan tudhatod, hogy jóllakott-e a pici, akkor keresd a Patika Tükör áprilisi számát a patikákban!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek