Nem is kell a lázcsillapító?

Nem is kell a lázcsillapító?

A szakmai ajánlás szerint a lázat nem kóros állapot, hanem a szervezet védekező reakciója, ami hasznos is lehet.

2015.11.10

A hvg.hu cikkében Novák Hunor gyermekorvos elmondta, hogy a felesleges lázcsillapítás nem jár előnyökkel, csak a szervezetet terheli meg, károsíthatja a vesét és a májat. A gyermekorvos véleménye összecseng a legutóbbi szakmai ajánlással, amelyet 2011-ben adtak ki.


Nem is kell a lázcsillapító?
2011-ben szakmai protokoll született a gyermekkori lázcsillapításról, ez főként csak 39 Celsius-fok vagy a fölött javasolja a gyerekek lázának kíméletes csillapítását. Az akkori ajánlás felzárkózott több nyugati ország gyakorlatához, és leszámolt a láztól való indokolatlan félelemmel.

A fizikális lázcsillapítást is csak 39 Celsius fok fölött javasolják, de a hidegfürdő vagy a hideg testborogatás sem lehet kíméletlen. Úgy kell alkalmazni, hogy ne alakuljon ki didergés, és a víz mindenképpen 31 foknál melegebb legyen fürdő esetén. Ezek a módszerek alapvetően a közérzet javítását szolgálják.

A lázat a régi protokoll sem tartotta feltétlenül kórosnak, hanem a szervezet védekező reakciójának tekintette, de a hangsúlyok eltolódtak. Ma már kevésbé - csakis magas, a szervezetet már megterhelő láz esetén - ajánlják az aktív lázcsillapítást, hiszen a láz a védekezés részeként akár hasznos is lehet.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek