Nem eszik a gyerek? Segítünk!

Nem eszik a gyerek? Segítünk!

Előfordul, hogy a csemete nem hajlandó megenni sem a zöldséget, sem a gyümölcsöt. Adunk néhány tippet, hogyan lesz a rosszevőből jólevő.

A gyerekek kíváncsiak. Mindent kipróbálnak, ami csak a kezükbe kerül, nincs ez másképp az étellel sem. A hozzátáplálással kezdődik a dolog: először ugyan csak répát ehetnek, esetleg almát, barackot, de néhány hét alatt már keverhetőek az ízek. Ezért jó, ha a szülő többféle pürét készít, így a kicsi hozzászokik a változatossághoz. Csirkemell krumplival, spenóttal, vagy akár barackkal, rizzsel, mazsolával. Olykor használhatunk csipet fahéjat, zöldfűszereket, és kitapasztalhatjuk, mi ízlik neki. Ha nincs is minden nap ideje az embernek főzőcskézni, és inkább készbébiételhez nyúl, hetente azért érdemes néhányszor saját készítésű étellel kínálni a bébit, hogy megismerje a házi koszt ízét. Érdemes a szezonális zöldségek teljes palettáját kínálni, de csak addig, amíg a gyerek kéri. Tukmálni, erőltetni nem szabad, mert bizalmatlan lesz, és félni fog a következő etetéstől.

 

Nem eszik a gyerek? Segítünk!

A tízhónapos csecsemő már kaphat puha gyümölcsöket, kenyeret. A kenyérnek a gyermeknél sem kell fehér kenyérnek lennie, teljes kiőrlésű búzából készült péksüteményt is rágcsálhat, így már korán megismeri az ízét és az állagát. A legjobb, ha többféle étel van az asztalon, így kiválaszthatja, mit szeretne.

 

A tipegőt érdemes kis adag étellel kínálni, ha az elfogy, repetázhat – így sikerélménye lesz, hogy elfogyasztotta, ami elé került, és jól meg is lehet dicsérni. A szülőnek azt is tudnia kell, hogy vannak ételek, amiket egyszerűen nem szeret. Adjuk meg neki azt a szabadságot, hogy azt a tányéron hagyja. Akkor sem kell kétségbe esni, ha napokig csak tésztát eszik tésztával, a lényeg, hogy hosszútávon megkapjon minden szükséges tápanyagot. Egy-egy tésztakúra után valószínűleg úgyis kéri majd a gyümölcsöt.

 

Tippjeink:

 

- Vonja be a gyereket a vásárlásba, főzésbe, ha lehetséges. Ez sokkal több energia és erőfeszítés, mint egyedül főzni, de így talán nagyobb kedve lesz megenni, amit maga alkotott.

 

- Látvány, tapintás, ízlelés, szaglás – minden érzékszervünkkel érzékeljük az ételt. Hívjuk fel a gyerek figyelmét is erre: „Szerinted van különbség a piros és a zöld paprika között?”

 

- A gyerekek szeretik az édességet – de ne cukrot és csokoládét adjunk nekik, hanem természetesen édes gyümölcsöt. Ha végképp édességre vágynak, próbálkozzunk az aszalt gyümölcsökkel.

 

- Bármennyire is sok időt vesz igénybe, érdemes adni a tálalásra. A gyerekek szívesebben megeszik, ami szép, színes, esetleg vicces, játékos. Kaphatnak olykor különlegességet is, egy-egy csillaggyümölcsöt, ehető virágot például.

 

- A felnőttek is többet esznek, ha kis falatkákban kapják. Érdemes a gyerekeknek is apró „katonákat” adni, így könnyebben fogy el az étel.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek