Nem érdemes másolni

Nem érdemes másolni

A házi feladatok lemásolásának szokása legalább olyan idős, mint a tanulás maga. A mostani, laptopokkal és online oktatással teli világban vajon mennyire gyakori a házi feladatok lemásolása, és mennyire károsítja ez az oktatást? Egy nemrég megjelent tanulmány szerint ez a fajta csalás az egyik leggyakoribb oka a bukásnak. Az okokat a kansasi egyetem kutatói keresték.

A Kansas Egyetem és a Massachusettes Technológiai Intézet munkatársai négy éven keresztül tanulmányozták az Intézet diákjainak házifeladat-készítési szokásait.

"Az Intézet elsőévesei kötelező jelleggel tanulnak fizikát" - nyilatkozta Young-Jin Lee, a Kansas Egyetem segédprofesszora, a kutatás vezetője. "A házi feladatot egy szerveren keresztül kapják, és oda is kell feltölteniük a kész példákat. A kutatás során megvizsgáltuk, a diákok milyen gyakran jelentkeznek be erre a szerverre, mikor jelentkeznek ki, mely feladatokat oldják meg, és milyen segédeszközöket használnak közben."

Lee professzor szerint nagyon könnyű kiszúrni, kik azok a diákok, akik nem egyénileg oldották meg a házi feladatukat. "Voltak néhányan, akik a legnehezebb példákat is kevesebb, mint egy perc alatt oldották meg, minden hiba nélkül. Az ilyen esetekben egyértelmű a csalás" - nyilatkozta Lee professzor.

A diákokat ezen kívül megkérték, töltsenek ki egy anonim kérdőívet arról, milyen gyakran másolják házi feladataikat társaikról. Az eredmények szerint azok a diákok, akik hajlamosak halogatni a házi feladatok megoldását, nagyobb eséllyel másolják le társaikról a példákat, mint azok, akik időben nekikezdenek a feladatmegoldásnak. Azok a diákok, akik gyakran másolják le mások házi feladatát, háromszor nagyobb eséllyel buknak meg a vizsgákon, mint azok, akik maguk oldják meg a feladatokat.

Nem érdemes másolni

"Az emberek gyakran hiszik, hogy ezek a diákok azért másolják le a házi feladatokat, mert nem képesek megoldani azokat, ez azonban nem igaz, hiszen hasonló képességekkel indulnak, mint a többiek. A különbség csak annyi, hogy ezek a diákok nem elég kitartóak, és nem szeretnek energiát fektetni a feladatmegoldásba, amit túl repetitívnek és unalmasnak tartanak" - nyilatkozta Lee professzor.

"Azok az elsőévesek, akik nem tanulják meg rendesen az alaptárgyakat, nagyobb eséllyel buknak meg a későbbi vizsgákon is, hiszen minden későbbi tanulmány ezekre az alapokra épül, így a házifeladat-másolók kétszeresen rosszul járnak."

Forrás: Medipress

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek