Nem buta, csak nem hall

Nem buta, csak nem hall

Tudta, hogy a magzat első működő szerve nem az ultrahangon olyan csodálatosan látható dobogó szíve, hanem a füle? A csecsemők és kisgyermekek testi és szellemi fejlődésének alapvető feltétele a hallás, ezért a csökkenésére utaló első jellel orvoshoz kell fordulni.

A fül már a megtermékenyítés után egy héttel működni kezd, valójában mikroszkóppal már azelőtt láthatóak kezdeményei, mielőtt az embrió az anyaméhbe beágyazódna, mondta el dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa. Valódi hallásról a magzat 14 hetes korától beszélhetünk, a hallás szerve a csiga, 20 hetes korára felnőtt méretű lesz, a belső fül teljesen kifejlődik. A 22. terhességi hétre az összemosódó zajból kiválnak az egyes hangok, és a magzat már a hallásával is érzékeli a külvilágot, egyre több mindenre reagál. Édesanyja hangját vagy a zenét kedveli, de a hirtelen, hangos robajoktól megijedhet, még méhen belül is. Természetesen minden hang tompábban jut el hozzá a hasfalon és a magzatvízen keresztül, mintha például befognánk a fülünket.

A hallás fejlődése

Amikor tehát megszületik a baba már hall, de még nem tudja feldolgozni a hallottakat. Fontos, hogy a szülők sokat beszéljenek hozzá, ismételjenek, így elegendő hanginger éri a babát ahhoz, hogy az agy és a belső fül közötti idegösszeköttetések szaporodjanak, és folyamatosan fejlődjön a hallópálya. Egy hónapos korára a csecsemő igyekszik minél több információt összegyűjteni az őt körülvevő történésekből, így tud szellemileg fejlődni. Főként a magas tónusú hangokra figyel, idővel az édesanyja, édesapja hangját felismeri, de a váratlan, erős zajoktól összerezzen.

Nem buta, csak nem hall

Három hónapos korában már a hang fele fordul, örül a kedves hanglejtésnek, ha szólítjuk odafordítja a fejét, mosolyog. Öthónaposan már a hangok forrását is megkülönbözteti, felismeri a nevét, valószínűleg még azt is tudja, ha róla beszélünk. Összességében mintegy másfél évig tart, amíg a folyamatosan fejlődő, szaporodó idegrostok hallópályává egyesülnek, és a gyermek megtanulja „használni” a fülét.

Baj van? Nem hall?

Veleszületett halláscsökkenés ezer újszülöttből egy-két csecsemőnél fordul elő, mely lehet siketség vagy súlyosabb nagyothallás. Ép hallás nélkül nem alakulhat ki a beszédfejlődés! Ennek értelmében pedig jó hallás nélkül közvetve a szellemi fejlődés is elmarad, ha nem fedezzük fel és korrigáljuk időben. Tekintettel arra, hogy egy újszülött nem képes tudatosan, precízen reagálni az ingerekre, ezért ebben a korban objektív hallásvizsgálati módszerekre van szükség. A korábban használt Bárány-féle lármadob sem a halláscsökkenés mértékét, sem oldaliságát nem tudta meghatározni. Mintegy 10 éven át Magyarországon is az otoakusztikus emisszió kötelező szűrőmérését végezték az újszülött osztályok még a baba hazabocsájtása előtt. Ennél a vizsgálatnál az alvó újszülöttön, az ő reagálása nélkül kapható információ az esetleges halláskárosodás fennállásáról és annak oldaliságáról. Ezen írás aktualitása, hogy 2015. szeptember 1-jétől érvényben lévő törvény szerint már BERA vizsgálat (hanginger kiváltotta agytörzsi potenciálmérés) lett a csecsemőkori hallásvizsgálat kötelező módszere a szülészeteken. Cél, hogy 6 hónapos koráig minden nem halló csecsemőt kiszűrjenek, és a megfelelő ellátó intézménybe kerüljön rehabilitációra.

Kisgyermekkorban is legyen résen a szülő

A 2-12 éves korban kialakuló gyermekkori halláscsökkenések hátterében számos fül-orr-gégészeti betegség, vagy egyéb ok állhat, ennek megállapítása a fül-orr-gégész és/vagy audiológus orvos feladata. Ebben az életkorban is fontos a háttérben álló betegségek szanálása, mert egy gyermek a halláscsökkenése miatt nagyon lemarad az óvodai és iskolai teljesítésben, beszédfejlődésben. Sokszor egy rosszabb hallásra a logopédiai probléma hívja fel a figyelmet, vagy hogy a gyermek visszakérdez, már magától hangosítja a tévét. A szülő szép, artikulált beszéddel, szókincset gazdagító mesékkel támogathatja gyermekét, de az imént említett jelek esetén észlelnie kell a problémát a gyermek helyett, és feltétlen fül-orr-gégészeti, audiológiai vizsgálatra kell vigye.

Halláscsökkenésre utaló jelek

  • tapsra nem rezzen össze
  • 5-6 hónaposan sem nevére, sem más zajra nem reagál
  • 6-10 hónaposan nem érti meg a nevét
  • 10-15 hónaposan nem teljesít feladatokat (pl. nem mutat rá a kutyára), mert nem hall
  • beszédfejlődése az átlagostól elmaradt
  • gyakran visszakérdez
  • félénkség, gátlásosság
  • magatartási zavarok
Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek