Nem az íze miatt szeretjük az édességet

Nem az íze miatt szeretjük az édességet

Nem az íze miatt szeretjük a süteményt, a fagylaltot és a csokoládét - az édeset ugyanis talán nem is érzékelik az ízlelőbimbók - állítják amerikai kutatók, akik szerint egyszerűen értelmetlenség bárkit is "édesszájúnak" nevezni.

Az észak-karolinai Duke Egyetem kutatói azt állítják, hogy nem az íze miatt szeretik az emberek az édességet. Egyszerűen arról van szó, hogy a cukortartalmú élelmiszerek fogyasztásakor az agy "megérzi", hogy ezek tele vannak kalóriával, és a bejuttatásukért olyan hormonok termelésével "jutalmazza" a szervezetet, amelyektől jól érezzük magunkat.

A kutatók a Neuron című szaklapban számoltak be kutatásaik eredményéről. Ez egyben magyarázattal szolgálhat a fejlett országokban egyre súlyosabb problémát jelentő elhízásra is.

Ha ugyanis rájönnek a kutatók arra, miért vált ki ilyen választ a magas kalóriatartalmú ételek fogyasztása az agyból, akkor esetleg megtalálhatják annak a módját is, hogy "kikapcsolják" ezt a funkciót.

A kutatást vezető Ivan E de Araujo szerint az agy kalóriaérzékelő rendszerét azonosították olyan egereknél, amelyeket korábban genetikailag módosítottak annak érdekében, hogy ne érezzék az édes ízeket.

Az agyuk "jutalmazó központja" azonban így is aktivizálódott az édes, magas kalóriatartalmú ételek fogyasztásakor. Ilyenkor ez a központ annak arányában vált egyre aktívabbá, minél több édességet ettek az egerek.

Forrás: Inforadio.hu

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek