Ne legyen tartós a tartásprobléma!

Ne legyen tartós a tartásprobléma!

A lakosság 60-80 százaléka szenved derék- és hátfájástól. A „civilizált életmód”, ami a panaszokért felelőssé tehető, már az iskolás gyerekek többségére is jellemző! Sokat ülnek, keveset mozognak… Mit tehetünk a megelőzésért? Dr. Szentiványi Csilla reumatológust kérdeztük.

A gerincoszlop optimális kettős „S” görbülete és a porckorongok felelősek azért, hogy a testünk kellően alkalmazkodjon a rá ható hosszanti erőhatásokhoz. Ám a 6-7 éves kor után felgyorsuló növekedés miatt a test súlypontja áthelyeződik, és ebben az életszakaszban a gerincoszlop körüli izomzat még nem elég erős, a szalagok pedig túl lazák, így könnyen kialakul a rossz tartás.

Hogyan tartja magát?

Első lépésben „csupán” tartásgyengeségről, súlyosabb esetben hanyag tartásról beszélünk. A medence hátrabillen, fokozódik a háti domborulat, a fej, a vállak előre esnek. A mellkas általában lapos, a has előredomborodik, a lapockák közötti terület gyakran fájdalmas. A hosszú ideje fennálló vagy lassan kialakuló helytelen tartáshoz a gyermek hozzászokik, és nem érzi úgy, hogy korrigálnia kellene.

Tipp. Hat-hét éves korban a gyerekeknek még napi egy-két órát kellene futkosniuk, játszaniuk. Írassuk be valamilyen sportra a gyerekünket: ez az izomzatnak, a csontozatnak, az anyagcserének éppen olyan jót tesz, mint amennyire segíti a koordináció fejlődését.

Hogyan jár?

Ma átlagosan tízből nyolc gyermeknek lúdtalpa lesz. Az ízületi lazaság, a megbomlott erő- és teherviszonyok, valamint a nem megfelelő cipők is felelősek ebben.

Ne legyen tartós a tartásprobléma!

Tipp. Akkor jó a cipő, ha belül kissé megemeli a sarkat. Igaz, ez csak egy passzív eszköz. Aktív tornára is szükség lenne, hogy megerősödjön a lábfej és a lábszár. Az is jó láberősítő, ha a gyermek minél többet jár mezítláb természetes talajon, földön vagy füvön.

Hogyan ül?

Az iskola küszöbének átlépésével az oviban még izgő-mozgó gyerekek számára elkezdődik az ülő foglalkozások végeláthatatlan ideje. A gerincoszlopra ható terhelés szempontjából a legveszélyesebb forma után (hajlott gerinccel történő teheremelés) a sorban következő a széken ülés…

Ne legyen tartós a tartásprobléma!

Tipp. Egy jó ülőalkalmatosság nem olcsó, de ebbe igazán érdemes beruházni. Különösen, ha olyan széket veszünk, ami szó szerint együtt nő a gyerekkel, és még a gimnáziumi években is kiszolgálja őt. Az ilyen szék ülésmagassága és háttámlája is centiméterenként állítható. Fontos, hogy a gyerek talpa érjen le a földre. A háttámla az egész hátat tartsa meg. Az ülés legyen vízszintes, de az is jó, ha a fenék alá helyezett ékpárna kissé előredönti a medencét.

Mennyire nehéz az iskolatáska?

Csak olyan táska ajánlott, amit a gyermek a hátára vehet, hiszen így egyenletesen terheli a vállait és a gerincét. Szakértőnk véleménye szerint nem lenne szabad, hogy a kicsi a testsúlyánál 10 százaléknál nagyobb súlyt, azaz 2-3 kilónál többet cipeljen. Ezzel szemben egy átlagos, telepakolt iskolatáska 5-7 kilót is nyomhat, ami akár a testsúly egyharmadát is kiteszi. Jó lenne, ha már az órarend összeállításánál figyelembe vennék, hogy aznap milyen könyvekre lesz szükség, és ez milyen teherviseléssel jár.


Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek