Mogyoróallergia

Mogyoróallergia

Egy új felmérés szerint a mogyoróallergiában szenvedő gyermekek száma az elmúlt évtizedekben több, mint háromszorosára emelkedett, annak ellenére, hogy a valóban ezzel a betegséggel küzdők száma továbbra is alacsony maradt. "Az eredmények azt mutatják, hogy riasztóan emelkedik a mogyoróallergiás gyermekek száma, miközben ugyanúgy, de kevésbé drámaian nő az ételallergiások aránya" - mondta el Dr. Scott H. Sicherer, a Mount Sinai School of Medicine gyermekgyógyász professzora, a vizsgálat vezetője egy sajtóközleményben.

"Az adatok hangsúlyozzák, hogy további vizsgálatokra van szükség ezekkel a veszélyes allergiákkal kapcsolatban."

A kutatók 5300 háztartást vizsgáltak 2008-ban és azt találták, hogy a gyermekek 1,4 százalékáról gondolták, hogy mogyoróallergiás. Ez több, mint háromszorosa az 1997-ben tapasztalt 0,4 százalékos értéknek. A mogyoróra vagy dióra allergiások száma 0,6 százalékról 2,1 százalékra emelkedett. Felnőttek körében a mogyoróallergia előfordulása nem változott, 1,3 százalék maradt.

"A vizsgálatból kiderült, hogy több, mint hárommillió amerikai allergiás a dióra vagy a mogyoróra, ez pedig jelentős egészségügyi terhet jelent" - folytatta Sicherer. "Arra is fény derült, hogy hatékonyabb megelőzési és kezelési stratégiákat kell kidolgoznunk."

Mogyoróallergia

Nem pontosan ismert, miért növekszik a jelentett allergiás esetek száma. Egy elmélet szerint az emberek immunrendszere kevéssé ellenálló az allergénekkel szemben, mivel kevesebb baktériummal találkozik. Egy másik feltevés szerint gyakori az ételallergia diagnózisa olyan esetekben is, amikor a betegség tulajdonképpen nem áll fenn. A kutatók arra figyelmeztetnek, hogy csak telefonnal rendelkező háztartásokat vettek be a vizsgálatba, vagyis az eredmények valószínűleg a tehetősebb háztartások állapotát tükrözik.

Forrás: Medipress

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek