Mit sportoljon a gyerek?

Mit sportoljon a gyerek?

Hány és hány szülő ábrándozik arról, hogy gyermekéből világhírű sportoló lesz. Cikkünk azonban most nem róluk, hanem a többségről szól, akiknek a gyerekeiből sosem lesz olimpikon, viszont könnyen lehet belőlük sportos felnőtt, akiknek a hétköznapjait színesebbé és egészségesebbé teszi a mozgás. Szülők, gyerekek, kalandra fel!

A fák az égig érnek?

- A fák nem nőnek az égig, nem lehet minden gyerekből olimpikon, de nem találkoztam még olyan emberrel, akinek ne okozott volna örömet a rendszeres mozgás! – állítja beszélgetőtársam, Gergelyfi Róbert, a mitsportoljak.hu weboldal elindítója, aki szerint az emberiség történelmében még soha sem volt ennyire jelentősége a hétköznapokba épülő rendszeres testmozgásnak, mint napjainkban. - Akár még néhány évtizeddel ezelőtt is sokkal többet mozogtunk, mint ma. Most az emberek többsége ülőmunkát végez, ennek aztán sokan érzik a hátrányát, és ez még inkább jellemzi majd a következő generációt, a gyerekeinket.

Antropometriai vizsgálat

Az antropometriai azaz testalkatvizsgálat fájdalommentes, hétéves kortól ajánlott, mindössze  5 percet vesz igénybe. A vizsgálattal meghatározható a várható felnőttkori testmagasság, a testalkat, testösszetétel, a hízásra való hajlam az optimális testtömeg, az erősíthetőség és a biológiai kor.

Mit sportoljon a gyerek?

Lelkes szülők, sportos utódok

Nincs olyan szülő, aki ne tartaná fontosnak, hogy a gyereke sportoljon. Még azok is tisztában vannak a rendszeres mozgás jelentőségével, akik egyébként kifejezetten tohonyán élnek. - Mi egyetlen gyereknek sem mondjuk azt, hogy ne mozogjon, kivéve, ha olyan akut vagy krónikus betegsége van, amelyre a legkisebb mozgás is negatívan hat – magyarázza Gergelyfi Róbert, aki az antropometria mérés népszerűsítésével azt szeretné elérni, hogy segítse a gyerekeket és felnőtteket, hogy megtalálják azt a mozgásformát, ami a legtöbb örömet, sikerélményt adhatja számukra.

Mit sportoljon a gyerek?

- Meg tudjuk állapítani a várható testmagasságát, a biológiai korát, a csont-izom-zsír százalékos arányát. Ha azt látjuk például, hogy valakinek vékonyak a csontjai, akkor hiába szeretne nagy izmokat, nem fog sikerülni, de ha ennek ellenére a gyerek lemegy az edzőterembe és birkózni szeretne, akkor nem szabad elvenni ettől a kedvét. De látunk arra is példát, hogy egy alig 180 centis srác kosarazni akar. És miért ne tenné, ha jól érzi magát a pályán? Mert ez a legfontosabb!

Mi az a biológiai kor?

A Patika Tükör szeptemberi számából megtudhatja, hogy hány éves kortól melyik sport ajánlott egy gyereknek. Keresse a gyógyszertárakban!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek