Mit értünk meddőség alatt?

Mit értünk meddőség alatt?

Sajnos egyre több pár kénytelen szembesülni a ténnyel, hogy a meddőség az ő életüket és párkapcsolatukat is megnehezíti. De azt kevesen tudják, hogy mikortól is lehet meddőségről beszélni, és meddig érdemes próbálkozni azzal, hogy természetes úton összejöjjön a baba. A témában dr. Angyal Géza szülész - nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére.

Meddőség

A kifejezés orvosi értelemeben véve egy évnyi próbálkozást jelent, melyet végül nem koronáz siker (egészséges pár esetében, normál szexuális élet mellett). Sokan azonban már fél év utáni is aggódni kezdenek, és ez sokat ront az esélyeiken - arról nem is beszélve, mikor a családalapítási vágy megjelenése utáni első menzesznél már elcsügged a pár.

Mit értünk meddőség alatt?

Érdemes tisztázni, hogy a terhesség létrejöttre nem egy egyszerű folyamat, és sok dolognak kell klappolnia hozzá. Egy teljesen egészséges nő egy ovuláció alkalmával nagyjából 25%-os eséllyel lesz várandós. De ebben az adatban nincsen benne annak lehetősége, hogy a férfi spermiumtermelés nem tökéletes - amire sajnos napjainkban igen nagy esély mutatkozik.

Lemondás, vagy harc?

Egyértelműen harc, méghozzá a családalapítás gondolatától. Ezt persze nem kell nagyon erősen felfogni, hiszen, ha a pár “rágörcsöl” a családalapításra, azzal is sokat árthat. Azonban, ha már a gondolat kimondásától, és a közös vágy megszületésétől igyekszünk tenni is a vágyott családért, akkor az esélyeinket nagyban tudjuk növelni. Erre pedig szükség lesz, mivel ma idehaza is minden 5. pár küszködik a családalapítási nehézségekkel - mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak.

A harc egyik első eszköze a szervezet támogatása. A várandósság, egy teljesen új élet létrehozása erősen megterheli a női szervezetet, amire fel kell készíteni. Ezt a tápanyagok megfelelő pótlásával érhetjük el - kvázi már a családalapítás gondolatától érdemes fokozottan figyelni az egészséges életmódra, és a megfelelő várandósvitaminnal támogatni a szervezet, mely szerves kötésben (-citrátok; -glükonátok) tartalmaz lehetőleg sok anyagot (vagyis a készítmény komplex), és képes lekövetni a terhesség mind a 9 hónapját, a felkészülési időt, valamint a szoptatást is. Ez azt jelenti, hogy megfelelően tagolt vitaminkészítményre lesz szükségünk (itt érdemes megjegyezni, hogy a felkészülési időszaknak, valamint az első trimeszternek megegyezik a tápanyagigénye, ahogyan a harmadik trimeszternek és a szoptatási időszaknak is).

Valami más?

Ahogyan azt fent említettük, a férfiak spermiumtermelésének fokozásáról is érdemes gondoskodni, ennek eszköze szintén az egészséges életmód és a megfelelő férfivitamin (ez tulajdonságaiban megegyezik a jó várandósvitaminnal, a trimeszterek igényei nélkül: komplex és szerves kötésben tartalmazza a bevitt anyagokat).

Ezen felül néhány házi praktika is hatásos lehet a családalapítás ösztönzésében. A nyugalom és a szexualitás önfeledt élvezete ezek között van. Nem kell görcsösen figyelni arra, hogy csak 5 naponta legyen együtt a pár, a közhiedelemmel ellentétben ez inkább ront, semmint javít az esélyeken (megnöveli a spermiumok minőségi romlásának lehetőségét).

A naptár módszer szintén hasznos lehet. Érdemes figyelni a középidő, vagyis az ovuláció időpontjára (ebben akár tesztek is segítenek), hiszen a megtermékenyülés esélye ilyenkor a legnagyobb.

Ha semmi nem használ

Hiábavaló akkor sem volt a szervezet támogatása, a tápanyagok pótlása és az egészséges életmódra való átállás, ha mégis orvosi segítségre szorul a pár. Hiszen a lombikprogram pusztán a megtermékenyített petesejtből létrejött magzat beültetését jelenti, de a baba kihordása ekkor is kihívás lesz a szervezetnek!

A próbálkozások sorában az egy évhez közeledve érdemes elvégeztetni néhány vizsgálatot, ezzel kissé meggyorsíthatjuk a meddőségi kezelés folyamatát, illetve tisztább képet kaphatunk mi magunk is. A spermavizsgálat fájdalommentes, a nők kivizsgálása azonban körülményesebb és sajnos sokszor kellemetlen is. Arra mindenképpen figyeljünk, hogy a vizsgálatok nem lehetnek 3 hónapnál régebbiek, vagyis ezeket már érdemes összehangolni a meddőségi klinikán kapott időpontokkal. És persze a reményt feladni sohasem szabad, hiszen a foganás akkor is létrejöhet, amikor már a vizsgálatok és a meddőségi ügyintézés zajlik!

Forrás: ratkotunde.hu

Kapcsolódó írások
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek