Mit csinálj, ha a gyereked nem engedelmeskedik?

Mit csinálj, ha a gyereked nem engedelmeskedik?

Bizony sokszor előfordul, hogy a csemete nem akarja azt csinálni, amire megkérjük. Vannak korszakok, amikor teljesen kilátástalannak érezzük a helyzetet, és egy egyszerű felöltözés is idegeink összeomlásához vezet. Hogyan érjük el, hogy hallgasson ránk, anélkül, hogy üvöltöznénk vagy büntetnénk?

Képzeld el a sikert!

Általában az élsportolóktól szokták azt kérni, hogy képzeljék el, ahogy győznek. Ez ugyanis egy pozitív hozzáállást ad a feladathoz. Ez a vizualizáció az élet más területein is segít kialakítani a pozitív attitűdöt. Képzeljük el tehát, hogy kérünk valamit a gyerektől, és ő teljesíti azt.

Kezdjük kicsiben!

Fontos, hogy a feladat, amit kérünk végrehajtható legyen a gyerekünk számára. Egy háromévestől például ne kérjük azt, hogy “TERÍTSD MEG AZ ASZTALT”. Lehet, hogy meg tudja csinálni, de nem biztos, hogy érti, mire gondolunk. Bontsuk apróbb mozzanatokra a feladatot: “TEGYÉL KANALAKAT AZ ASZTALRA!

Az is fontos, hogy olyan kéréssel kezdjünk, amit nagy valószínűséggel végrehajt. Például, “GYERE, ÜLJ AZ ÖLEMBE, ÉS OLVASSUK EL EZT A MESÉT”. Aztán haladhatunk a kétesebb területek felé: “PAKOLD ÖSSZE A JÁTÉKAIDAT, KÉRLEK”.

Mit csinálj, ha a gyereked nem engedelmeskedik?

Legyünk közel!

Ha kérünk valamit, akkor maradjunk a feladat elvégzésének helyszínén. Sőt, ha kell mi is segítsünk be az elején, aztán, amikor látjuk, hogy a gyerek elmélyed a feladatban, akkor hátrébb léphetünk, esetleg a közelben elfoglalhatjuk magunkat saját feladatainkkal. Olyat ne tegyünk, hogy kiadjuk a feladatot, és már el is párologtunk, vagy rögtön belemélyedünk a számítógépünkbe, telefonunkba.

Ragaszkodjunk!

Nincs tárgyalás, nincs magyarázkodás, nincs ismétlés. Ha ingadozunk, az szélesre tárja az ajtót a gyermek előtt az alkudozásra, és az semmi jóra nem vezet. Ragaszkodjunk a kérésünkhöz. Persze nagyobb korban már lehet ez másképp, de 8 éves korig ne engedjünk az alkudozásnak.

Ne ismételjük önmagunkat,mert belekerülünk egy rossz spirálba. Ne mondjuk például ezt: “RAKD EL A BABÁIDAT! ELRAKNÁD VÉGRE A BABÁIDAT? HÁNYSZOR MONDJAM MÉG, HOGY RAKD EL A BABÁIDAT?!”.

Amikor a válasz: nem.

Akkor lépjünk vissza pár lépést a folyamatban. Próbáljuk másképp megfogalmazni a kérést, bontsuk kisebb lépésekre, részfeladatokra.

Legyünk konokak!

Ragaszkodjunk az álláspontunkhoz, mert a gyereknek ez ad támpontot. Ezáltal érzi majd magát biztonságban, fogja tudni, hogy mik a szabályok, és ebből fogja tudni azt is, hogy megbízhatóak vagyunk.

A cikkhez Kim John Payne Melegszívű fegyelmezés című könyvét hívuk segítségül.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek