Milyen iskolában tanuljon tovább a gyerek?

Milyen iskolában tanuljon tovább a gyerek?

Sokan gondolják, hogy korai még ezzel foglalkozni. Vagy azért, mert még alsós a gyerek, vagy azért, mert ugyan aktuális lesz a felvételi a következő tanévben, de ezt a mostanit még be sem fejeztük. Azonban sok kérdés vetődik fel ezzel kapcsolatban. Mikor érdemes tájékozódni?

Mikor érdemes tájékozódni?

Mi már az az iskola kezdéskor biztosan tudtuk, hogy azt szeretnénk, ha  nyolcosztályos gimnáziumban folytatná gyermekünk az iskolát alsó tagozat után. De nem mindenki ennyire céltudatos. Ezért érdemes 3. osztály vége felé kicsit körbenézni, tájékozódni a lehetőségekről. Milyen gimnáziumok vannak a környéken? Mi a felvételi eljárás rendje? Vannak-e előkészítő tanfolyamok?

Melyiket válasszuk?

Ez teljesen a gyermek személyiségétől, jelenlegi iskolájától függ. Persze befolyásolhatják konkrét elképzelések is, például, ha már előre tudjuk, melyik iskolát szeretnénk választani. Sokan úgy gondolják, egy 10 éves gyerek túl fiatal egy felvételihez. Ez igaz, nagy megterhelés mind fizikailag, mind lelkileg.

Arra viszont számítani kell, hogy ha nem változik a rendszer, akkor ezt nem kerülheti el egy gyermek sem, viszont az anyag csak több lesz. Nálunk a döntő ok az volt, hogy egy 10 éves gyerek még nincs benne a kamaszkorban, elfogadja szülei iránymutatását. Ez már két évvel később nem biztos, hogy így van, sőt az addig kitűnő gyerek jegyei romolhatnak, márpedig a legtöbb helyen beszámítják a hozott pontszámokat.

Milyen iskolában tanuljon tovább a gyerek?

A mi döntésünkben a tanagyag elosztása is szerepet játszott. Tapasztalatom szerint a nyolcosztályos gimnáziumban jobban elosztott az anyagmennyiség, fokozatosan terhelik a gyerekeket. Bár egy héten négyszer van 6 órájuk, egyszer viszont csak négy. 7 órájuk egyszer sincs. Az általános iskolában maradt osztálytársaknak (hagyományos nyolcosztályos általános iskolai rendszerben), egy héten legalább háromszor 7 órájuk van.

Érdemes-e felvételi előkészítőre járni?

Mivel szinte mindegyik gimnáziumba kell felvételizni, érdemes erre szeptembertől készülni. Bármilyen gimnáziumot választunk, az írásbeli felvételi egy újfajta megmérettetés elé állítja a gyereket. Olyan feladatokkal találkozik, melyekkel eddig nem, vagy ritkán. Ezért mindenképpen javasolt a gyakorlás. Mi nem jártunk előkészítőre, viszont az internetről letöltöttük a feladatlapokat több évre visszamenőleg, és azokból minden héten megoldottunk párat. Így rengeteg feladattípussal találkozott a gyerek.

Mindent egybevéve véleményem szerint érdemes időben elkezdeni utána járni a dolognak, hogy amikor döntés előtt állunk, már kellően tájékozottak legyünk.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek