Mikor kezdjük el mosni a baba fogát?

Mikor kezdjük el mosni a baba fogát?

Születésünk után pár hónappal máris rengeteg kérdés merül fel a fogakkal kapcsolatban. Mikor kezdjük el mosni? Hogyan? Mivel?

Egy 2-3 éves gyereknek 20 tejfoga van, de már az első kibújt fogacskákat érdemes tisztogatni. Ekkor még nem a fogkefe a legalkalmasabb eszköz erre, ezért használjunk inkább egy gézlapot, amit az ujjunkra tekerve simíthatjuk körbe a kis fogak felszínét. Ilyenkor még fogkrém és szájöblítő sem szükséges, emellett a különböző szerekkel átitatott tisztítókendőket is kerüljük.

Mikor kezdjük el mosni a baba fogát?

Amikor már nagyobb a gyerek, elkezdheti használni a fogkefét. A szülő felelőssége, hogy a kicsi hozzászokjon a rendszeres fogmosáshoz. 6-8 évesen már van olyan ügyes, hogy egyedül is meg tudja tisztítani a fogait. Persze ehhez szükséges, hogy megtanítsuk neki a megfelelő technikát, hiszen - tudományos szempontból megközelítve - több mint tízféleképpen moshatjuk meg a fogunkat. Ehhez bátran kérjünk szakmai segítséget a fogorvostól vagy dentálhigiénikustól. A fogmosás végén azért leellenőrizhetjük az eredményt, és besegíthetünk, ha kimaradt egy-egy felszín.

A finom és hatásos gyerekfogkrém

A fluorid a fogak szempontjából nagyon fontos nyomelem, főként a szájüregben fejti ki hatását. A gyomor- és bélrendszeren keresztül a táplálékkal felvett fluorid hatása a fogakra másodlagos. Helyi hatásának köszönhetően a fogakat ellenállóbbá teszi a külső behatásokkal, szuvasodással szemben. Mindenképpen javasolt a fluoridos fogkrémek használata, már gyermekeknek is, de amíg a kisebbek lenyelik a fogkrémet, alacsonyabb fluoridtartalmú pasztát vásároljunk. Ha már megtanulták kiköpni a fogpasztát, nyugodtan váltsunk magasabb fluoridtartalmúra.

A jó fogkefe

Kis korban a legfontosabb a fogkefe fejének a mérete, hiszen a kisgyerek szája kicsi, így csak kis fejű fogkefével lehet a szájüregben mindenhova elérni. A megfelelő technikát alkalmazva mindegy, hogy elektromos vagy kézi fogkefét használunk: mindkettővel maradéktalanul meg lehet tisztítani a fogakat, ha helyesen alkalmazzuk.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek