Mikor és hogyan beszéljünk a szexről? A szakértő válaszol

Mikor és hogyan beszéljünk a szexről? A szakértő válaszol

Bizony kettőt pislogunk, és a gyerekeink már fel is nőttek. De milyen útravalóval bocsássuk őket bele a szerelembe, szexuális életbe, párkapcsolatba? Erről kérdezte szakértőnket egy olvasónk.

Kedves Mária!

Lányom, Kata most lett 13 éves. Egyre nőiesebb, csinosabb, és ahogy ránézek, nem is értem, hogyan lett a mi kisbabánkból ilyen nagylány. Sokszor meséli, hogy az osztálytársainak már van barátja, moziba járnak, csókolóznak. Őt egyelőre nem kerülgetik a fiúk, de nem tudom, nem kellene-e leülnöm vele, hogy felvilágosítsam. Mit tegyek?

Varga Hajnalka, Pécs

Mikor és hogyan beszéljünk a szexről? A szakértő válaszol

Kedves Hajnalka!

Nem véletlen, hogy most fogalmazódott meg Önben ez a kérdés, hiszen a lánya nemi, testi és hormonális fejlődése most válik szembetűnővé. A másodlagos nemi jelleg megjelenése, a szőr- és mellnövekedés kissé előbbre tolódott, régebben később „nyiladoztak” a lányok. Ma már nem ritka, hogy 11-12 éves korukban menstruálni kezdenek – mire ez megtörténik, jó lenne, ha a lánya már tudná, mire számíthat.

A szexuális felvilágosítást nem lehet korhoz igazítani, folyamatosan beszélgetni kell a gyerekkel. Ha óvodás korban kérdéseket tesz fel, akkor a lehető legegyszerűbben, érthető módon  válaszolni kell rá. Az olyan meséket, hogy a kisbabát a gólya hozza, jobb lenne elfelejteni, inkább a tényeket kellene egyszerűen megfogalmazni. Kis korban még nem kell belemenni a részletekbe, egy rövid válasz is kielégítő lesz. A nagyobb gyereknek már minden bizonnyal van valami elképzelése a szexualitásról, egymástól hallanak dolgokat, látnak egy s mást az interneten, a tévében és a könyvekben, ezt pedig kiegészítik a fantáziájukkal. Ekkor jó ötlet lehet egy anyai vagy apai beszélgetés, hogy a gyerek választ kaphasson a kérdéseire, és az információkat hiteles forrásból kapja.

Ne jöjjön zavarba, ne szégyenkezzen a téma miatt, ha a lánya bízik önben, megosztja önnel a kétkedéseit. Szintén fontos, hogy ne csak a szavaival, de a tetteivel is jó irányba terelje: ha a gyerek – legyen lány vagy fiú – azt látja otthon, hogy szülei sokszor megölelik, megpuszilják  egymást, esetleg meg is paskolják egymás fenekét, megtanulja, hogy a szexualitáshoz érzelmi kötődés is párosul. Így ha a gyereknek párkapcsolata lesz – a statisztikák szerint a 14 éves fiatalok negyede él szexuális életet –, nem tartja titokban, így meg tudják beszélni a veszélyeket, elmehetnek együtt nőgyógyászhoz. Felkészítheti a védekezésre, megóvhatja a nem kívánt teherbe eséstől, a szexuális úton terjedő betegségektől, és még a szexuális élet megkezdése előtt beadathatják a szükségesnek ítélt oltásokat, például a méhnyakrák elleni HPV-oltást.

Ha szerencséjük van, a lánya párja otthon szintén megkapja ezt az útmutatást, és fiúként tudja majd hogyan kell viselkednie. A tiltásokat lehetőleg kerülje, a „meg ne tudjam, hogy lefekszel vele” fenyegetéssel csak azt éri el, hogy titokban kerülnek közel egymáshoz. Nyugodtan elmondhatja neki azt is, ha nem ért egyet vele, hogy korán kezdi a szexuális életét, de biztosítsa arról is, hogy bármi is történik, önhöz bátran fordulhat.

Lépten-nyomon sok felvilágosító anyaggal találkozhatunk az interneten (pl. kamaszpanasz.hu), a színházban (pl. a K.V. Társulat előadása, a 12 hét), a könyvekben (pl. Jasminka Petrovic:  Szex kezdőknek), ezeket nem kell erőltetni, de nem is kell elzárni  előlük, mindegyik segíthet a szexuális kultúra kialakításában, amiből egyébként a felnőttekre is ráférne némi továbbképzés. A lényeg, bármit is lát, olvas, hall a lánya, ha szükségét érzi, megbeszélhesse önnel a kérdéseit, elmondhassa a gondjait.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek