Miért szőrös az újszülött gyerekem? Így marad?

Miért szőrös az újszülött gyerekem? Így marad?

Sok szülő megdöbbenve veszi tudomásul, hogy éppen megszületett csemetéjének háta, hasa, homloka, vagy kis lábacskái szőrösek. És ez nem csak egy – két pihét jelent, hanem akár vastag, sötét szőrszálak tömegét is. ennek oka azonban banálisan egyszerű, így megijedni sem kell tőle. A témában dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász van a ratkotunde.hu segítségére.

Babaszőr

A babák teste az anyaméhben erős védelmi rendszer mögött helyezkedik el. Ez egyrészt az anya hasfala, az izmok és a szövetek, melyek jelentős bástyát képeznek a fizikai behatások ellen. Ide tartozik még a méh fala is, de a természet nem bízta a véletlenre az eseményeket. A védelmi rendszer fontos része a magzatvíz, ami elnyeli a rázkódásokat, a fizikai behatások többségét, és a baba csak ringatózást észlel ezekből.

Ez így már megnyugtató, de vagy egy kis gond. A magzatvíz ugyanis a bőrnek egy idő után komoly kihívást jelent. Vagyis a védelmi rendszer egyes elemei ellen is védekezni kell. Itt lép be a képbe a lanugó, ami a magzati szőrt jelenti. Ezeknek a szőrszálaknak a szerepe, hogy a mázat, mely a baba bőrét óvja, még jobban a helyén tartsák, valamint a magzatvizet is távolabb tartják a bőrtől. A lanugó azonban nem tartós szőrszálak tömege, vagyis a születés előtt jellemzően lekopik. Azonban az is előfordul, hogy a baba a lanugóval születik, de ilyen esetekben is néhány hét alatt a babaszőr lekopik, és helyét átveszi a normál szőrzet, melyet már nem lehet látni.

Miért szőrös az újszülött gyerekem? Így marad?

Elkerülhető?

Nem! Ez pedig egy fontos kijelentés, hiszen sok tévhit kering ezzel kapcsolatban. A babaszőr, vagyis a lanugó nem egy szükséges rossz, amit jó esetben el lehet kerülni. Hiányában a baba bőre roncsolódásnak lenne kitéve, vagyis jelenléte szükséges és jó! Az, hogy születés előtt, vagy csak az után kopik le, egyénfüggő, de semmi esetre sem jelent problémát – mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak. Hozzáteszi, hogy egyes elképzelések alapján a várandósvitaminok okozzák a szőrös babákat, ez azonban egyáltalán nem igaz.

Az, hogy egy baba felcseperedve mennyi, és milyen színű szőrzettel rendelkezik genetikai tényező, és nem a vitaminkészítményeken múlik. Ezek a szerek hivatottak elősegíteni a tápanyagraktárak feltöltését, és megkönnyíteni, zökkenőmentesebbé tenni a baba kihordását, így nem is csoda, hogy ma már a szakemberek többsége javasolja szedésüket. Persze arra mindenképpen figyelni kell, hogy megfelelő tagolású, és szerves kötésű anyagokat, vitaminokat, nyomelemeket és ásványi anyagokat tartalmazzon a készítmény, amit választunk.

Forrás: ratkotunde.hu

Kapcsolódó írások
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek