Miért fontosak a védőoltások?

Miért fontosak a védőoltások?

A súlyos fertőző betegségek elleni oltások fontosságára hívják fel szakemberek a figyelmet az európai védőoltási hét keretében; Magyarországon az évtizedekkel korábban bevezetett védőoltási rendnek köszönhetően az átoltottság 98 százalékos.

2014.04.24

Beneda Attila, az egészségügyért felelős helyettes államtitkár szerdán Budapesten sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a magyar védőoltási protokoll világszínvonalú, de sokan még ennek ellenére sem értékelik helyén a fertőző betegségek ellen nyújtott oltásokat, és sokan még mindig megkérdőjelezik azok fontosságát.

Emlékeztetett, az idei évtől a kötelező oltási rend része lett a pneumococcus baktérium elleni oltás, amellyel középfülgyulladás, arcüreggyulladás, tüdőgyulladás és agyhártyagyulladás előzhető meg. Ezen kívül a méhnyakrák-megbetegedésért felelős humán papilloma vírus (HPV) elleni védőoltás kötelezően felajánlható lesz a tizenkét éves lányoknál szeptembertől.

Pusztai Zsófia, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) magyarországi irodavezetője arról beszélt, hogy az európai védőoltási hét alkalmas arra, hogy kiemelje a védőoltással megelőzhető fertőző betegségek és az ellenük való védekezés fontosságát.
Elmondta, világszerte még mindig 2-3 millió halálesetet lehet megelőzni védőoltással, de még mindig minden ötödik gyermekből egy nem kap védőoltást.

Miért fontosak a védőoltások?

Az európai régiót nézve évente 10 millió újszülöttből 650 ezer nem kapja meg egy éves kor alatt a diftéria, tetanusz és szamárköhögés elleni oltás mindhárom dózisát - mondta a szakember.

Az idei oltási hét arra is rávilágít, hogy érdemes szem előtt tartani az egész életen át tartó védelmet, hiszen számos védőoltást felnőtt korban is ajánlatos megismételni. Példaként a szamárköhögés elleni oltást említette, a betegség komoly tüneteket okoz felnőtteknél is.
Pusztai Zsófia elmondta még, míg a világ nagy részén lassan sikerül "kiszorítani" a rubeolát és kanyarót, Európában éppen ellenkező a helyzet. Tavaly Európában több mint 31 ezer kanyaró és több mint 39 ezer rubeola megbetegedést regisztráltak, ebből több mint 38 ezret Lengyelországban. A szakember szerint ez a védőoltás-ellenességnek tudható be.

Az irodavezető bejelentette, a WHO olyan mobil applikációt fejlesztett ki, ami a szülőknek nyújt segítséget abban, hogy a soron következő oltás időpontjára figyelmeztet. Jelenleg a program tesztelése folyik - tette hozzá.

Melles Márta, az Országos Epidemiológiai Központ főigazgató-főorvosa is arról beszélt, hogy a magyar védőoltási rend egyfajta hungarikum, Magyarországon 1980 óta nincs himlő, és tizenkét éve nem volt hazai eredetű kanyaró megbetegedés. Tavaly összesen egy esetet regisztráltak, de az átoltottságnak köszönhetően a betegség nem terjedt el.

Felhívta a figyelmet, hogy sok megbetegedés ellen - így a rubeola, a tetanusz, a mumpsz - nincs gyógyszer, egyedül az oltás adhat megfelelő védettséget.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Európai Regionális Irodája 2014-ben kilencedik alkalommal hirdeti meg az Európai Védőoltási Hét eseménysorozatát. A 2014. április 22-26. közötti programokban Magyarország hivatalosan nyolcadik alkalommal vesz részt.
Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat tájékoztatása szerint Magyarországon tíz fertőző betegség ellen van az életkorhoz kötött kötelező védőoltás. Ezek: a gümőkór (tuberculosis), a torokgyík, a szamárköhögés, a merevgörcs (tetanus), a gyermekbénulás, a kanyaró, a rózsahimlő (rubeola), a mumpsz, a bakteriális agyhártyagyulladás és a hepatitis B.

Az idén az oltási rendbe felvett pneumococcus baktérium elleni oltás a tizenegyedik a sorban.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek