Mi válik be - valóban - a hideg ellen?

Mi válik be - valóban - a hideg ellen?

A fejünk tetején száll ki a legtöbb meleg? Segít egy bögre forralt bor, ha átfagytunk? A pamut melegen tart? Nem minden igaz, amit eddig a hidegről hittünk.

 

Vegyél sapkát – hányszor hallottad ezt a mondatot gyerekkorodban? Egyszer egy kutatás is készült a témával kapcsolatban, hogy mennyi meleg távozik a fejünk tetején: az amerikai hadsereg katonáit jól szigetelő polár ruhákba öltöztették, de sapkát nem adtak rájuk. Az volt az oka, hogy a legtöbb meleg a fejükön keresztül távozott, hogy máshol nem tudott.

Mi válik be - valóban - a hideg ellen?

Valójában azonban azok a testrészeink fagynak át először, amelyek a legtávolabb esnek a törzsünktől, tehát a lábaink, kezeink, orrunk, fülünk. Agyunk hőközpontja azokat a szerveinket védi, amelyek létfontosságúak, ezeket próbálja 36.5 és 37 fok között tartani, így például a szívünk vagy a májunk a hidegben sem hűl ki, az erek körülötte kitágulnak, míg a hajszálerek a bőrben összeszűkülnek. Ezért a réteges, meleg öltözet mellé nem árthat egy sapka, sál és kesztyű sem.

Megfáztam. Bár nagyon hideg van, csak megfázni mégsem vagyunk képesek. Ahhoz, hogy betegek legyünk, szükség van egy kiváltó okra, kórokozóra, vírusra vagy baktériumra, amelyet már beteg emberektől kaphatunk el.

Mindemellett azonban az immunrendszer legyengül a tartós hidegben, ezért nehezebben birkózik meg az elkapott kórokozóval, könnyebben lesz beteg. A hideg és a megfázás között tehát nincs közvetlen kapcsolat, közvetett azonban igen.

Fázom, iszom egy forralt bort. Az alkohol kitágítja az ereket, ugyanúgy áramlik az kezünkben és a lábunkban a vér, mintha nem fáznánk, úgyhogy ha csak rövid időre vetjük be ezt a trükköt, működhet. Hosszú távon azonban pont az ellenkező hatást érjük el vele, mert a kihűlés veszélye fenyeget miatta.

Melegen öltözöm. Ez a legjobb ötlet, amely hideg időben beválik. Ha rétegesen öltözünk, az egyes rétegek között megszorult levegő is szigetel, ez is segít tartani a meleget. A pamutból készült ruházat akkor veszélyes, ha megizzadunk, az ugyanis lassabban szárad, mint a műszálas (technikai) anyagok, de az angóra is beválhat. A hideg időre megfelelő cipő pedig bundás és vastag talpú, hogy ne engedje lehűlni a lábat.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek