Mit szedjünk hasmenés esetén?

Mit szedjünk hasmenés esetén?

A vírusos megbetegedések közül a gyomorfertőzések különösen kellemetlenek, kimerítőek, megviselik a szervezetet. Sokszor gyógyszer sem adható, ha egyszer elkaptuk, ki kell heverni. Utánajártunk, hogyan gyorsíthatjuk a gyógyulást.

Só- és folyadékveszteség esetén vethetőek be a patikákban vény nélkül kapható vagy vényköteles rehidráló oldatok. Ezek olyan folyadékban oldódó porok, melyek segítenek visszaállítani a normál bélflórát és pótolják a hiányzó sókat, nyomelemeket.A bélflóra egyensúlyának helyreállításában segíthetnek a pro- és prebiotikumok. A szinbiotikumokban mindkét szer megtalálható, a két anyag közösen fejti ki hatását. Mindegyik készítmény szájon át szedhető, felgyorsíthatja a gyógyulást.

Mit szedjünk hasmenés esetén?

A székletfogó tabletták és a széntabletták hasznos segítségnek tűnhetnek, de óvatosan kell bánni a használatukkal. Ha a hasmenést vírus (vagy baktérium) okozza, jobb, ha mielőbb kiürülnek a szervezetből, amit a székletfogók csak megakadályoznak, ugyanis lelassítják a bélműködést. A béltartalom így a bélben marad, toxikus anyagok szívódhatnak fel belőle, tovább rontva a beteg állapotát.

A vény nélkül kapható bélfertőtlenítő készítmények a bélben jelenlévő mérgező anyagokat hivatottak megkötni. Ha néhány napon belül nem enyhülnek a hasmenéses tünetek, beszéljük meg a háziorvossal a használatát.

A természetes szerek közül az almaecetet tartják különösen hatékonynak hasmenés esetén. Pektintartalmának köszönhetően nyugtatja az irritált bélnyálkahártyát. Egy nagy pohár vízbe kell keverni két evőkanál almaecetet, és ezt naponta háromszor meginni.

A teljes cikket a Patika Tükör januári számában olvashatja.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek