Mi a legrosszabb dolog, amivel a gyerek játszhat

Mi a legrosszabb dolog, amivel a gyerek játszhat

Cumi helyett tablettel nyugtatjuk a gyereket, pedig ennél rosszabbat nem is tehetnénk vele.

Az Einstein Healthcare Network kutatása meglepő eredményt hozott: a 21. század cumija a tablet, a szülők nagy része ezt nyomja a gyerek kezébe, ha szeretne egy kis nyugalmat magának. A kütyük használatát nem lehet elég korán kezdeni, a babák általában 6 hónapos korukban, amikor már tudnak fogni, kapnak a kezükbe egy okostelefont vagy tabletet, csak hogy egy kicsit csöndben maradjanak.

A felmérés szerint az egyévesek fele tévét néz az okostelefonon, 36 százalékuk fel-le görgeti a képernyőt, 15 százalékuk valamilyen alkalmazást használt, 12 százalékuk pedig játékokkal játszott.

Mi a legrosszabb dolog, amivel a gyerek játszhat

Dr. Hilda Kabali, a kutatás vezetője elmondta, hogy semmiféle pozitív hatása nincs a gyermekekre az okostelefonoknak vagy tableteknek, ilyen kis korban egyszerűen nem profitálnak az ilyen tudásból. Mivel ezek a mobil eszközök ebben a korosztályban szinte ugyanolyan funkciót töltenek be, mint a televízió, pontosan ugyanolyan hatás várható a használatuktól. Megkésett nyelvi fejlődés, mozgásszegény életmód, rövidlátás és még sorolhatnánk. Az orvosok szerint a gyerekeknek kétéves koruk előtt nem kellene tévézniük, más, élő emberek interakcióiból tanulják a legtöbbet.

Meséljünk!

Tablet helyett olvassunk mesét, amibe a gyerek maga is beleszólhat, így beszéde megfelelően alakul, hiszen az olvasásnál, szabadon mesélésnél van idő arra, hogy helyesen formáljuk az ajkakat, kerekítsük a hangokat. Ezt a gyerek „látja” is, nem csak hallja, könnyedén megtanulja. Szókincse fejlődik, a mese pedig érzelmi fejlődésére is pozitívan hat.

Menjen oviba, játszótérre!

Netezés helyett játsszon inkább más gyerekekkel, szaladgáljon, ugráljon. A mozgásészlelés, a térérzékelés, a kézügyesség és az egyensúly-érzékelés az iskolai teljesítőképességet is befolyásolja, bukfencezés és hintázás közben fejlődik az idegrendszer, nő a koncentrációs képesség.

Lefekvés előtt ne tabletezzen!

A National Sleep Foundation kutatása szerint a lefekvési idő előtt agyba áramló mesterséges fény (tévé, tablet, okostelefon) gátolja az alvást elősegítő melatonin hormon termelődését, fokozza az éberséget, és könnyen felborítja a biológiai ritmust, amely eleinte alvászavart és fáradtságot okoz, később gátolhatja a kognitív fejlődést is. Lefekvés előtt inkább olvassunk mesét, vagy meséljük el, mi történt velünk aznap.

Játék a szabadban!

A számítógép bámulása önmagában nem okoz szemkárosodást, a látórendszer azonban folyamatos terhelésnek van kitéve, ezért várhatóan gyorsabban romlik, előbb lesz szükség szemüvegre. Ezért érdemes a gyereknek minél több időt a szabadban töltenie, nem csak közelre, de távolra is fókuszálnia.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek