Mérjük az újszülöttek ösztrogénszintjét

Mérjük az újszülöttek ösztrogénszintjét

Az Emory Egyetem kutatói kifejlesztettek egy noninvazív eljárást a csecsemők ösztrogénszintjének mérésére. Az új módszer alkalmazása során több mint ötezer pelenkát vizsgáltak át mikroszkóp segítségével.  Ezzel a vizsgálati móddal a kutatók többet megtudhatnak a kisgyerekek ösztrogénszintje, hosszú távú reproduktív fejlődésük, valamint a nem-specifikus fejlődésük közti összefüggésekről.

A korábbi vizsgálatok főleg a vér, a vizelet és a nyál hormonszintjét mérték, az új módszerrel viszont a székletet ellenőrzik.

"Nagyon keveset tudunk a hormonoknak a korai fejlődési szakaszban történő dinamikájáról, mivel eddig nem volt megbízható módszer azok nyomon követésére az újszülöttekben és kisgyerekekben. Azzal, hogy megtaláltuk erre a módot, hatalmas előrelépést tettünk"- fejtette ki Sara Berga professzor.

Miután az egészséges újszülöttektől való gyakori vérvétel etikai és gyakorlati nehézségekbe is ütközik, igen nehéz volt eddig feltérképezni az ösztradiol útját a szervezetben. Az ösztradiol hatása az utóbbi időben a figyelem középpontjába került, főleg olyan szempontból, hogy a környezetünkben - pl. a szójában, gyümölcsökben, zöldségekben, műanyagokban és egyéb háztartási cikkekben - található ösztrogének hogyan hatnak az egészségünkre.

A kísérletben harminckét - hétnapos és tizenöt hónapos közötti - csecsemő vett részt. A szülőknek huszonnégy órán keresztül meg kellett őrizniük a teli pelenkákat, melyeket a kutatók összegyűjtöttek, lefagyasztottak és mínusz 80 fokon tároltak a kielemzésükig. "Ezeknek a vizsgálatoknak a révén most először kaptunk információt a csecsemők székletének esztradiol szintjéről, ami nagy segítséget nyújt a korai fejlődési szakasz megfigyeléséhez" - mondta el Michelle Lampl professzor.

Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek