Menő pápaszemes kígyók

Menő pápaszemes kígyók

A gyermekkori látáshibák felismerése nem mindig egyszerű feladat, hiszen az esetek nagy részében nem arról van szó, hogy a jól működő látás egyszer csak elromlik, és ami eddig éles volt, az most homályossá válik. A gyerekeknek nincs viszonyítási alapjuk, azt fogadják el normálisnak, ami adatott.

A hétéves Dorka soha nem mondta édesanyjának, hogy rosszul lát. Valójában nem is tudta, hogy valami nincs rendben, hiszen amióta az eszét tudta, ilyen homályosan észlelt mindent. Csak az iskolában szólt a tanító néni, hogy szerinte a kislánynak szemüvegre van szüksége.  A szülők az ovis kistesót is elvitték szemvizsgálatra, így derült ki, hogy ugyanaz a problémája, mint a nővérének, közelre nem lát jól. Először furcsa volt, hogy szemüveget kell hordani, az első napokban állandóan le- és feltették. A hozzászokáshoz is idő kell.

Menő pápaszemes kígyók

 

Fontos a szemvizsgálat

Mivel a bölcsődékben és az óvodákban nincs kötelező szemészeti szűrés, elsősorban a szülő felelőssége, hogy mielőbb fény derüljön a látáshibákra. A rendszeres védőnői látogatás (ez 6 éves korig jár) nagy segítség lehet, ezeken a találkozásokon ugyanúgy ellenőrzik a kicsik látását, ahogy a felnőttekét szokás a háziorvosnál: egyre kisebb ábrákat (nem betűket, hiszen még nem olvasnak) kell felismerniük. Ha a védőnő látáshibára gyanakszik, szemészeti vizsgálatot javasol.

Ám az  említett vizsgálat csak a kommunikálni képes, 2-3 éves gyermekeknél kivitelezhető, pedig léteznek csecsemőkori látáshibák. Ezeket mielőbb kezelik – általában szemüveggel –, annál nagyobb az esélye, hogy később kisebb látáshibával kell megküzdeni. Ha például az egyik szemet érintő látáshibát nem veszik észre időben, a másik szem alkalmazkodik, emiatt tompalátás alakul ki, és a későbbiekben - akár az egész élet folyamán - szemüvegre lehet szükség. A szakemberek ezért azt javasolják, ha az újszülöttnél minden rendben volt, először 8-10 hónapos korban érdemes szemészeti szűrésre menni, majd 2 és fél évesen, illetve iskola előtt, 6 éves korban. A vizsgálat fájdalommentes, a kicsiknél ugyanúgy gépet használnak, ahogy a felnőtteknél is. Ha szükséges, egy, az izmokra ható szemcsepp használata után az orvos kézi műszerrel is megvizsgálja a gyereket, de ez a vizsgálat sem fáj.

 

Lehet, hogy szemüveg kell a gyereknek?

- csecsemőkorában nyúl a tárgyakért, de nem találja el őket

- hunyorog, fókuszálni próbál

- gyakran panaszkodik fejfájásra

- közel hajol a papírhoz

- túl közel ül a tévéhez

- nem látja rendesen az iskolai táblát

- nem tudja elolvasni a távolabbi feliratokat

- különösen érzékeny a fényre

- a családban gyakoriak a látásproblémák

 

Cikkünk folytatását megtalálja a szeptemberi Patika Tükör magazinban. Keresse a patikákban!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek