Mennyit és mit igyon a gyerek a hőségben?

Mennyit és mit igyon a gyerek a hőségben?

A nagy meleg nem csak a felnőttek, de a gyermekek szervezetét is megterheli. Utánajártunk, mit és mennyit igyon a baba, amikor negyven fokot mutat a hőmérő.

A csecsemő számára születése után a lehető legjobb folyadék és táplálékforrás az anyatej, mondta el dr. Hidvégi Edit, a Budai Allergiaközpont gyermekgyógyásza. Minden egyes szoptatás elején híg, vízszerű tej ürül a mellből, ezzel a baba oltani tudja szomját. A szoptatás második felében sűrűbb, zsírosabb, kalóriadúsabb anyatejhez jut a kicsi, amellyel jól is lakik. Ezért nagy melegben nem meglepő az igény szerint szoptatott csecsemőknél, hogy a szokásosnál hamarabb abbahagyják a szopizást, vagyis inkább csak isznak, enni nem kérnek.

Apróságok

Nagy melegben a félévesnél kisebb gyermeknek is szüksége lehet több folyadékra, ezért nyugodtan akár többször is mellre rakható. Ha még ennek ellenére is szomjasnak tűnik, esetleg lázas, a kiszáradás megelőzése miatt meg lehet kínálni palackozott babavízzel vagy felforralt, majd visszahűtött csapvízzel. A koffeinmentes, valódi gyümölcsteákat szintén be lehet vezetni néhány hónapos korban, de egyéves korig mézzel nem szabad ízesíteni őket. Az édesanya döntése, hogy cumisüvegből itatja-e gyermekét, a baba már születés után azonnal tud kortyolni kis pohárból is.

Mennyit és mit igyon a gyerek a hőségben?

Nagyobbacskák

Féléves kor körül, amikor a hozzátáplálás megkezdődik, kaphat a baba inni frissen facsart zöldség- és gyümölcsleveket, ezek fedezni fogják a napi folyadékszükségletet. A folyadékpótlásra onnantól kezdve kell jobban odafigyelni, hogy a kicsi főzelékeket, pépeket, kekszeket is eszik, naponta többször kell kínálni, ha magától nem kér. Jó ötlet a saját kulacs, amit mindenhova vinni lehet, mert nem folyik belőle a víz, de bármikor és bárhol kortyolni lehet belőle. A csecsemő napi folyadékszükséglete testsúlykilogrammonként kb. 150 ml, vagyis egy 8 kg-os babának 1,2 litert kell elfogyasztania, de ebbe beletartozik az a folyadékmennyiség is, amit szervezete az ételből nyer ki.

Ásványvizet egyéves születésnapja után kaphat a baba, érdemes inkább szénsavmentes változatot. Az árványvíz márkákat érdemes cserélgetni, mert mindegyik vízben más és más az ásványianyag-koncentráció. Gyümölcslevek közül a frissen facsartak egészségesek, a dobozos változatokból a tartósítószer és színezék nélkülit érdemes választani. A mesterséges, szénsavas üdítőitalok egyáltalán nem gyermeknek valók, cukortartalmuk, koffeintartalmuk miatt kerülendőek. A fekete tea vagy a gyümölcsaromával ízesített fekete tea nem ajánlott, mert van benne koffein. A gyümölcsteák közül olyat válasszunk, amelyik valóban gyümölcsből készül.

Mennyit igyon a gyerek az étkezés mellett?

0-6 hónapos

anyatejes táplálás megfelelő mennyiséget biztosít

6-12 hónapos

1 dl

1 éves

6 dl

2-3 éves

7 dl

óvodás

1 liter

Itató ételek?

Nyári melegben a kisebbeknek is jobban esnek a magas folyadéktartalmú ételek, ilyenkor szénhidrátban és fehérjében gazdag fogások helyett kínálhatjuk őket könnyebb ennivalóval. Ehetnek sok gyümölcsöt, például a dinnye 90-95 százaléka víz, kimondottan kánikulai finom csemege. A gyümölcslevesek kiváló folyadékpótlók, ahogy a zöldségekből készült krémlevesek is, és a hagyományos húsleveseket és erőleveseket sem kell levenni az étlapról. A kicsik különösen szeretik a fagylaltot, ha házilag turmixolunk össze gyümölcsöt joghurttal vagy tejszínnel, és ezt fagyasztjuk le jégkrémformában, nyugodt szívvel adhatjuk nekik. A gyümölccsel összeturmixolt jég mint házi jégkása szintén nagy favorit, és remek folyadékpótló.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek