Mennyire veszélyesek a gyermekbetegségek ?

Mennyire veszélyesek a gyermekbetegségek ?

Mit kell tudni a bárányhimlőről, mumpszról és más, a korosztályt érintő betegségekről, melyek leginkább közösségen belül fertőznek?

A szülők gyakran idegeskednek azon, hogy gyermekük milyen gyakran beteg, különösen akkor, ha közösségbe járnak. A témában Dr. Pintér Zsoltot, a Dr. Rose Magánkórház gyermekgyógyászát kérdeztük.

A leggyakoribb betegségek a felső légutak és a gyomor-bél rendszer fertőzései. 6-8 felső légúti fertőzés és két-három gyomor-bélrendszeri fertőzések évente egy kisgyermeknél teljesen normális - kezdi Dr. Pintér. Ahogy a gyermek idősebb lesz, az immunrendszere erősödik, így alakítva ki a védekezést közönséges fertőzésekkel szemben, így ezt követően már ritkábban lesz beteg. A gyermekek azért is fertőződnek gyakrabban, mert kezüket, és más tárgyakat állandóan a szájukba vesznek. Hogy megelőzzük a fertőzéseket meg kell tanítani gyermekeinket a helyes kézmosásra, különösen a fürdőszoba használata után, illetve az étkezések előtt. Azokat a tárgyakat is gyakran el kell mosnunk, melyeket a gyermekek a szájukba vehetnek.

Elkerülhetőek a fertőzések úgy is, ha nem érintkezik gyermekünk olyannal, aki már megbetegedett.

A legveszélyesebb vírusok ellen léteznek védőoltások is:

Kanyaró olyan fertőzés, amely könnyen terjed egyik emberről a másikra. A kanyaró okozhat például a gyomor problémát, tüdőgyulladást, fülgyulladást, arcüreggyulladást, agyi görcsök (görcsrohamokat), agykárosodást és akár halált is. A súlyos szövődmények és a halálozás gyakoribb a felnőtteknél és a csecsemőknél, mint a kisgyermekek és tizenévesek között.

Mennyire veszélyesek a gyermekbetegségek ?

Mumpszvírus okozta fertőzés szintén komoly tünetekkel járhat. Mint szakértőnk elmondta, ilyen például az agyvelőgyulladás és agyhártyagyulladás, melyek az agy működésére is hatással lehetnek. A tizenéves fiúk és a férfiak esetében kialakulhat a heregyulladás is, ami a herék és a herezacskó fájdalmas duzzanatát jelenti, és ritka esetekben sterilitás (nemzőképtelenség) is okozhat.

Rubeola olyan súlyos fertőzés, mely vetélést, halva szülést, vagy magzati születési rendellenességeket okozhat abban az esetben, ha terhes nő kapja meg a betegséget.

"Varicella (közismert nevén bárányhimlő) nagyon könnyen terjed egyik emberről a másikra. Bárányhimlő általában enyhe fertőzés, de néha komoly problémákat is okozhat. Ilyen a tüdőgyulladás, agyvelőgyulladás, és egy ritka betegséget is, ez az úgynevezett Reye-szindróma" - mondja a gyermekgyógyász.

Kanyaró, mumpsz, rubeola és bárányhimlő elleni immunizálás (védőoltás) 12 hónapos és 12 éves kor között ajánlott, így mindezekre fontos odafigyelnünk.

Forrás:

Dr. Pintér Zsolt, a Dr. Rose Magánkórház gyermekgyógyásza

Kapcsolódó írások