Mennyire lesz okos a gyerek? Az anyukától függ!

Mennyire lesz okos a gyerek? Az anyukától függ!

A várandós anya magas vérnyomása befolyásolhatja a születendő gyerek intelligenciáját.

Finn kutatók megállapítása szerint fiatal felnőtt és idős korban is alacsonyabb volt az intelligeciahányadosa (IQ) azoknak, akiknek az édesanyja állapotosan magas vérnyomástól szenvedett.

Az American Academy of Neurology szakfolyóiratában ismertetett tanulmány adatai egy különlegesen sokáig, fél évszázadon át tartó finn követéses vizsgálatból származtak.

A követésbe bevont, 1934 és 1944 között született négyszáz férfinél először 20 éves korukban, majd 69 éves korukban végeztek intelligenciájukat felmérő teszteket. Minden egyes résztvevő anyjának orvosi adatai is rendelkezésre álltak a várandósság időszakából.

Mennyire lesz okos a gyerek? Az anyukától függ!

A férfiakkal a finn védelmi erőknél rendszeresített vizsgálatokat végeztették el, amelyek tartalmaznak verbális, matematikai és vizuális-térbeli feladatokat is.

Az elemzésben úgy találták, hogy azoknak a férfiaknak, akik anyjának magas volt a vérnyomása a terhesség alatt, fiatalon és idős korban is alacsonyabb volt az intelligenciahányadosa. A 69 éves korban mért IQ átlagosan 4,4 ponttal volt alacsonyabb a magas vérnyomásos várandós nők fiainál.

“Tanulmányunk arra utalt, hogy még az időskori gondolkodási képességek hanyatlása is eredhet a méhen belüli időszakból, amikor az agy struktúrájának és funkcióinak kifejlődése túlnyomórészt lezajlik” - idézte Katri Raikonent, a Helsinki Egyetem kutatóját a BBC hírszolgálata.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek