Mennyi zsebpénzt adjunk a gyereknek?

Mennyi zsebpénzt adjunk a gyereknek?

Pszichiáter szakértőink a zsebpénz témája körül felmerülő kérdésekre válaszolnak.

"Tisztelt Szerkesztőség!

A lányom 14 éves. Idáig szófogadó, szerény gyerek volt. Minden tőlünk telhetőt megadtuk neki. Nyár óta viszont különböző kiadásaira zsebpénzt kér, s ha nem kap, dühös, időnként sír.

Tanácstalan vagyok: hány éves kortól tanácsos zsebpénzt adni és mennyit?"

Kedves Levélírónk!

A mai társadalmi helyzetben a gyermekek egyre később válnak "önállóvá", vagyis egyre későbbi életkorukban lesznek pénzkeresők, így ők a "fizetésüket" a szüleiktől kapják, zsebpénz formájában. A legtöbb családnál a költőpénz természetes, "jár" a gyermeknek.

Szerencsés esetben nevelési eszköz szerepét tölti be a zsebpénz, melynek megkülönböztetett célja van.

Elsősorban a gyerek tapasztalatot szerez abban, hogyan kell a pénzt használni, beosztani. Ez a tapasztalat hatását veszti, ha túlságosan kontrolláljuk: állandóan kérdezgetjük, hogy mire költötte, vagy irányítani próbáljuk, hogy mire költse a pénzt.

Ehelyett inkább arra van szükség, hogy a gyermek érezze, mi mire szánjuk a neki adott költőpénzt, mit kell fedeznie belőle - például édesség, tízórai, stb.

Mennyi zsebpénzt adjunk a gyereknek?

Ahogy növekszik a gyermek, úgy érdemes a zsebpénz nagyságát is emelni, hogy ezzel egyéb igényeit is maga tudja fedezni. Ezzel egy másfajta lehetőséget is rá tudunk ruházni - például fedezni tudja a szórakozása költségeit.

Számolnunk kell azonban azzal is, hogy a zsebpénzt nem jól használja fel gyerek, előfordulhat, hogy nem tudja beosztani, hamar elkölti. Ilyen esetben komolyan beszéljük meg vele a történteket, s próbáljunk meg olyan megoldást találni, ami mindkettőnknek megfelel. Ha csemeténk több alkalommal is túl korán költi el a havi zsebpénzét, adjuk egy ideig heti részletekben.

Helytelen:

  • ha a zsebpénz megvonásával valamilyen teljesítményre, vagy engedelmességre akarjuk buzdítani

  • ha valamiért haragszunk rá, s ezért nem kapja meg a zsebpénzét

  • ha "jókedvünkben" önkényesen növeljük a pénz összegét

  • ha a környezet által ránk kényszerített elvárások miatt több zsebpénzt adunk a gyereknek, mint amenynyit megengedhetünk magunknak.

Mennyi zsebpénzt adjunk?

Erre a kérdésre nincs általános érvényű szabály, viszont jó, ha ez az összeg alkalmazkodik a család költségvetéséhez. Ha a gyermekünknek nem tudjuk megadni az ígért zsebpénzt, mondjuk meg neki, hogy "mi is szeretnénk többet adni, de ennél többre most nem telik". Ez sokkal hitelesebb, mintha igyekeznénk meggyőzni arról, hogy valójában nincs is több pénzre szüksége, mert úgyis megveszünk számára mindent.

Ha a gyereknek még nincs kellő tapasztalata, könnyen előfordulhat, hogy rosszul használja fel a pénzt. Ezért a költőpénz ne legyen nagyobb összegű, mint amit kezelni tud. Ideálisabb kevesebb zsebpénzzel kezdeni - melyet azután időről időre növelhetünk -, mert a túl sok pénzzel túlterheljük a gyermeket.

A legideálisabb, ha az első osztályos kisiskolás már kap zsebpénzt. Így megtanulja a pénz számolását, felváltását is.

Dr. Nemes Rozália, Dr. Piczkó Katalin

Kérdezzen Ön is szakértőinktől!

Kapcsolódó írások