Mennyi vitamin kell a gyerekeknek?

Mennyi vitamin kell a gyerekeknek?

A Magyar Gyermekorvosok Társaságának kutatása szerint az 1-3 éves gyermekek 20 százalékának A-vitamin bevitele alacsonyabb az ajánlottnál, a D-vitamin hiány pedig szinte minden gyermeknél megfigyelhető.

„Edd meg, fiam, a zöldséget, abban van a vitamin!” - hallottuk mi is ezerszer, és előszeretettel mondjuk mi is, ha gyermekünk módszeresen kipiszkálja az értékes vitaminokat tartalmazó ételeket a tányérjából. Néha pedig azzal fenyegetőzünk, hogy ha nem eszi meg a gyümölcsöt, zöldséget, nem nő meg.

Bár ez a kijelentés nem teljesen állja meg a helyét, de minden bizonnyal állíthatjuk, ahhoz, hogy egészséges felnőtteket neveljünk fel, nélkülözhetetlen a megfelelő vitaminbevitel.

Azon felül, hogy tudjuk, a zöldségek és a gyümölcsök fontos részei a mindennapi táplálkozásunknak – legyünk akárhány évesek is – érdemes tisztában lenni azzal is, miben milyen vitamin található, s abból gyermekünknek naponta mekkora mennyiségre van szüksége.

Az első év után sokszor azt gondoljuk, a pici már ugyanazt eheti, amit a nagyok, és nem kell külön odafigyelnünk a táplálására. Ez akkor lenne igaz, ha mi magunk is gondosan állítanánk össze, mit fogyasztunk el egy nap, ügyelve arra, hogy megfelelő mennyiségű zöldséget, gyümölcsöt kerüljön az asztalra.

Mennyi vitamin kell a gyerekeknek?

Sajnos ez kevés esetben történik így, ezért a magyar lakosság köztudottan rossz táplálkozási szokásai már a fejlődés szempontjából kritikus 1-3 éves korban is tetten érhetőek. Ezért fontos, hogy a 3 év alatti gyermekek menüjét állítsuk az ő vitamin- és ásványi anyag szükséglete szerint!

A vitaminokat két csoportra osztjuk: zsírban oldódó vitaminokra (A-, D-, E-, K-vitaminok), valamint vízben oldódó vitaminokra (B-, C-vitaminok, folsav, pantoténsav, niacin, biotin).

A zsírban oldódó vitaminokat a szervezetünk elraktározza, tehát ezekből elegendő, ha ritkábban fogyasztunk, akár nagyobb mennyiséget. A vízben oldódó vitaminokat a szervezet nem raktározza, ezért fogyasszuk őket minden nap, mivel a vesén keresztül vizelettel hamar távozik a felesleg!

A vitaminok forrásai a gabonafélék, zöldségek, gyümölcsök, olajos magvak. Bizonyos vitaminok adott élelmiszerekben találhatók meg jellemzően: például a B-vitamin csoport gabonafélékben, C-vitamin gyümölcsökben.

Mivel ebben az életkorban a gyerekek nagy része válogatós, rossz evő, a vitaminok pótlására a gyermekorvosok tejalapú gyerekitalokat javasolnak, amelyek optimális mennyiségben tartalmaznak vitaminokat. A gyermekek részére készült italokban emellett fontos ásványi anyagok is megtalálhatóak, mint például vas, kalcium, magnézium.

Hogyan hasznosul legjobban a vitamin?

A vízben oldódó vitaminok a táplálék víztartalmának köszönhetően könnyen felszívódnak. A zsírban oldódó vitaminok hasznosulása érdekében azonban fontos, hogy az adott zöldség vagy gabona elfogyasztásával egy időben, együnk valamilyen zsírtartalmú élelmiszert: ilyen kombináció például a sárgarépa földimogyoróval. Az utóbbiból elegendő csupán pár szem ahhoz, hogy az A-vitamin megfelelően felszívódjon.

A legjobb vitaminforrások

Tavasztól őszig mindenképp javasolt a friss, szezonális gyümölcsöket választani, azonban télen, amikor jóval kevesebb gyümölcsfajtából válogathatunk, érdemes jobban odafigyelve összeállítani az étrendünket!

A téli vitaminpótlásra alkalmasak a mirelit gyümölcsök, zöldségek is. Kiolvasztáskor mindig használjuk fel a levet is, amit megeresztett, ugyanis a nem tökéletes hűtés miatt károsodott sejtfalak a felolvasztás alkalmával, a sejtfolyadékkal együtt kiengedik az értékes vitaminokat is!

A tejalapú gyerekitalok jó megoldást jelentenek a vitaminok pótlására, hiszen ezeket az 1-3 éves korosztály megfelelő igényeinek megfelelően fejlesztettek ki. Tartalmazzák az összes fontos vitamint, például C-vitaminból a napi szükséglet 1/3-a bevihető 1 dl itallal.

Megfelelő fehérje és vas tartalma miatt a tehéntej helyett jó alternatíva a junior ital.  Rossz evő gyerekeknél a multivitamin készítmények is megoldást jelenthetnek, de figyeljük arra, hogy a gyerekeket kínáljuk meg újra és újra zöldségekkel, hiszen szinte napról napra változhat az ízlésük!

Forrsá: napidoktor.hu

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek