Hirdetés
Mennyi édességet ehet a pici?

Mennyi édességet ehet a pici?

A kicsik csaknem 70 százaléka naponta legalább két alkalommal kap valamilyen cukrozott élelmiszert. A megdöbbentő adatok ismeretében nem csoda, hogy hazánkban évről évre nő a kettes típusú cukorbetegek és a túlsúlyos gyermekek száma.

A nemzetközi ajánlások szerint a három év alatti kisgyerekek étrendje napi 188 gramm szénhidrátot tartalmazhat, ebből pedig mintegy 32 gramm lehet finomított cukor. Ha a gyerek már pici korában úgy táplálkozik, mint a szülei, akkor sajnos nagy valószínűséggel egészségtelen felnőtt válik belőle, hiszen nem olyan arányban viszi be a tápanyagokat, mint ahogyan azt a szervezete igényelné. Ebben a korban alakul ki a picik ízlése és táplálkozási szokása, ezért nagyon fontos, hogy már hároméves koruk előtt figyeljünk oda a cukorfogyasztásra.

Édes vonzalom

Az édes ízt persze mindenki szereti - pedig nem így születünk. A tévhittel ellentétben például az anyatej sem édes, hanem inkább kesernyés, de legalábbis semleges ízű. Jó alap ahhoz is, hogy a baba fenntartások nélkül fogadjon el bármilyen ízt a jövőben.

Mennyi édességet ehet a pici?

Az édes ízt később szeretjük meg. Az ízlelésnél egyszerű dolgunk van: az édes íz érzékelésére alkalmas ízlelőbimbók a nyelvünk elején helyezkednek el. Magyarországon ráadásul elterjedt szokás, hogy a hozzátáplálást édes gyümölcsökkel kezdjük. A rokonok is előszeretettel hoznak valamilyen édességet ajándékba. A desszertet mi, felnőttek is gyakran jutalomként kezeljük, a legértékesebb falatnak tartjuk. Ezeken a szokásokon könnyen változtathatunk. Kezdjük azzal, hogy mi magunk készítjük a család egészséges desszertjeit!

Zabpelyhes keksz

  • 15 dkg puha vaj; 6 dkg barna cukor vagy gyümölcscukor (fruktóz)
  • 6 dkg cukornak megfelelő méz
  • 1 tojás
  • 15 dkg zabpehely
  • 10 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 1/2 kávéskanál szódabikarbóna
  • 1 csipet só
  • 10 dkg tejcsokoládé, apróra vágva (elhagyható)

Előmelegítjük a sütőt 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat), és sütőpapírt terítünk egy nagy tepsire. Egy nagyobb tálba kimérjük a zabpelyhet, rá a lisztet, majd jöhet egy kis szódabikarbóna, egy csipet só és ízesítésnek egy kis fahéj is. A vajat robotgéppel habosra keverjük a cukorral és a mézzel, majd hozzádolgozzuk a tojást. A csokit felaprítjuk és a lisztes keverékhez szórjuk. Hozzáadjuk a cukros-tojásos keveréket, és az egészet fakanállal jól összedolgozzuk. A tésztából diónyi adagokat teszünk egymás mellé 5 centire az előkészített tepsire, majd ezeket nedves ujjal kicsit ellapítjuk. (Egy tepsire a fél adag fér rá.) A zabpelyhes tallérokat 10–12 perc alatt megsütjük. Amikor készen vannak, még puhák, de ahogy kihűlnek, megszilárdulnak és ropogósak lesznek. 30 tallér lesz belőle.





Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek
Pirula Trend