Megrázni egy kisbabát? Soha!

Megrázni egy kisbabát? Soha!

Kevesen tudják, milyen veszélyes, ha megráznak egy kisbabát. A csecsemő szövetei igen sérülékenyek, és a rázástól akár maradandó károsodás is bekövetkezhet! Vannak, akik - mit sem sejtve - csupán játékból, mások indulatból tesznek ilyet. Dr. Kovács Zsuzsannát, az Országos Gyermekegészségügyi Intézet (OGYEI) gyermekorvosát, módszertani főelőadóját kérdeztük a részletekről.

A csecsemő szövetei nagyon sérülékenyek. Minden anyuka megtanulja, hogy a pici fejét mindig tartani kell, hiszen a baba feje nagy, a testéhez képest nehéz, ám a nyaki izmok még nem elég erősek. Ha a kicsit megrázzuk, ugyanaz történik, mint ami egy autóbaleset sérültjével is bekövetkezik: a feje ostorcsapásszerűen ide-oda billen. Ez egy csecsemő esetében akár végzetes következményekkel is járhat.

Játék vagy bántás?

Talán bele sem gondolunk, de ugyanez történik akkor is, amikor a babát a magasba dobáljuk. Jó mókának tűnhet, és sok esetben a kicsi maga is kacag, grimaszokat vág: azt hihetjük, élvezi a játékot.

Megrázni egy kisbabát? Soha!Mások - szülők vagy gondozók - idegességükben, tehetetlenségükben rázzák meg az esetleg már órák óta vigasztalhatatlanul síró kisbabát. Ez tulajdonképpen bántalmazásnak minősül! A felnőttek nem is sejtik, milyen súlyos bajt okozhatnak.Az ilyen bántalmazáson áteső babák jellegzetes tüneteket mutatnak, amelyeket az angol szakirodalom "Shaken Baby Syndrome", vagyis "megrázott gyermek szindróma" néven emleget.

A rázás nagyon alattomos sérüléseket okozhat. Bár nem jár nyílt sebbel, sérülhetnek a baba pici erei, és így vérzés alakulhat ki többek között a koponya- vagy a szemüregben. Gerincsérülés is felléphet. A kicsi erőteljes megragadásától "mellesleg" bordatörés is bekövetkezhet.

Mint szakértőnk mondja, több nemzetközi statisztika is készült, így egy kanadai vizsgálat nagyjából 400 hasonló esetet dolgozott fel. Ezek szerint a megrázott babák mintegy ötöde belehal a sérülésekbe, a többi csecsemő kétharmada pedig maradandó idegrendszeri vagy érzékszervi károsodást szenved.

Megelőzés itthon is

Az angolszász országokban már több éve rendeznek kampányokat "Never shake your baby - Sose rázd a kisbabádat!" címmel. Az OGYEI egyéb szakmai feladatai között évek óta foglalkozik a gyermekbántalmazás és -elhanyagolás kérdéskörével, amit részben az Országos Bűnmegelőzési Program, részben a "Közös Kincsünk a Gyermek" program tett lehetővé.

Így indult el a hazai "Sose rázd a kisbabádat!" program, melynek keretében elkészítették egy ausztráliai felvilágosító animációs kisfilm és egy szóróanyag magyar adaptációját. Előbbi jelképes áron megvásárolható az intézetben, utóbbi pedig a honlapjáról szabadon letölthető (www.ogyei.hu).

Ennek jegyében szakmai konferenciákat is szerveznek kisgyermekes családokkal foglalkozó szakemberek (többek között orvosok, védőnők, szociális munkások és gondozónők) számára.

Megrázni egy kisbabát? Soha!

Hány gyermek van veszélyben?

 • Hazánkban évente mintegy 30 gyermek hal meg bántalmazás vagy elhanyagolás következtében.
 • 2008-ban a gyermekjóléti szolgálatok csaknem 200 ezer veszélyeztetett gyermeket tartottak nyilván. Közülük több mint háromezret fizikailag, több mint hatezret érzelmileg és csaknem háromszázat szexuálisan bántalmaztak. Közel 16 ezer gyermeket fizikailag, mintegy 14 ezret pedig érzelmileg elhanyagoltak.
 • 11 205 esetben rendeltek el nyomozást családon belüli erőszaknak tekinthető bűncselekmény ügyében.

A gyermekbántalmazások 80 százalékát családon belül követik el.

A bántalmazás előfordulása életkor szerint:

 • 0-3 éves: 12%
 • 4-6 éves: 20%
 • 7-14 éves: 26%

Forrás: "Sose rázd a kisbabádat!" konferencia

Ha sír a baba%u2026Ne essünk pánikba, hiszen számtalan oka lehet annak, ha a kisbabánk sír:

 • Kényelmetlenül érzi magát, mert fázik vagy melege van, éhes vagy szomjas.

 • Zaklatott - vagy megijedt valamitől. Nem érzi jól magát, mert például jön a foga vagy a szelek bántják.

 • Egyedül érzi magát. Lehet, hogy csak társaságra vágyik.Mit tegyünk, ha sír a baba?

 • Etessük meg ismét, hátha éhes. Vegyük fel és ringassuk.

 • Énekeljünk, meséljünk neki.

 • Masszírozzuk meg finoman.

 • Sétáljunk vele a friss levegőn.

 • Takarjuk be, és próbáljuk meg elaltatni egy csendes, elsötétített szobában.

Forrás: OGYEI