Megcsípett egy szúnyog. Vagy kullancs?

Megcsípett egy szúnyog. Vagy kullancs?

A pókok, szúnyogok, kullancsok csípése kellemetlen, sőt még fájdalmas is, főként, ha valaki érzékeny a beinjektált anyagokra.

 

 

A csípés biológiája

A rovarcsípés alapvetően ártalmatlan probléma, a szúrás környékén azért alakul ki viszketés és duzzanat, mert a rovar nyálában található anyagok kitágítják a kisereket, ezzel ödémát okoznak – magyarázta dr. Révész Klaudia. – A folyamat egy-két nap alatt lezajlik, a dudor és a pirosság magától elmúlik. Sajnos, amint megvakarjuk a csípés helyét, fokozzuk a reakciókat, megsértjük a hámot, és még mélyebbre engedjük a kórokozókat. Sokszor hallom a panaszt: „Fertőzött szúnyog csípett meg!”, de nem a rovarral van a baj, hanem a bejutott baktériumokkal, amelyeket egyrészt az ízeltlábú injektál be csípés közben, másrészt mi kenünk a sebre a körmünkkel. A felülfertőződés miatt elhúzódhat a gyógyulás, és egészen csúnya, sebes, nedvedző duzzanatok is kialakulhatnak. Megcsípett egy szúnyog. Vagy kullancs?

 

Veszélyes apróságok

A kellemetlen, de veszélytelen csípések mellett néha számítani lehet komolyabb problémákra is – mondta el a bőrgyógyász. – A méh- és darázscsípésről köztudott, hogy az erre allergiásoknál anafilaxiás tüneteket okozhat, szédülést, szem- és szájduzzadást, nyelési nehézséget, eszméletlenséget. Gyerekeknél nem egészen 1 százalékban, felnőtteknél 3 százalékban fordul elő, nekik azonnal adrenalininjekcióra van szükségük. A kullancs a másik olyan, hazánkban élő rovar, amely komoly betegséget okozhat. A borrelia nemzetségbe tartozó baktériumok okozzák a Lyme-kórt, amennyiben a csípést okozó kullancs ilyennel fertőzött, átadhatja az embernek is. A rovart a lehető legbarátságosabb módon kell eltávolítani, érdemes patikákban kapható csipeszt, kanalat használni, a nagymama praktikái a disznózsírral már meglehetősen idejét múltak. Orvoshoz akkor kell fordulni, ha a csípés a normális sebgyógyulási folyamattal nem gyógyul meg, pirosság alakul ki, folyamatosan nő, esetleg pár héttel később bukkan elő.

 

Szúnyogok, pókok, hernyók

A szúnyogcsípés a viszketés miatt senki számára nem ismeretlen, a pókcsípésről is vannak ilyen-olyan tapasztalataink – folytatta dr. Révész Klaudia. – A hernyók szőre szintén heves reakciót okozhat, akár hólyagosra is duzzadhat a bőr miatta. Orvoshoz akkor kell fordulni, ha a test olyan részén alakulnak ki csípésre utaló nyomok, ahova nem is juthatott el a rovar. Az ilyen kiütések később is megjelenhetnek, akár ősszel, amikor már rovar sincs. Ezekben az esetekben valamilyen allergiás folyamat indul el, a szénanáthásoknál gyakrabban, hiszen az ő szervezetükben eleve magasabb a hisztamin szintje. Érdemes góckutatással kezdeni a diagnosztizálást, mert egy belső gyulladás is okozhat ilyen problémát. Konzervatív terápia vagy természetes ellenszer?

 

Ha a szervezet nem mutat komolyabb allergiás reakciót, a csípést akut fázisban érdemes kezelni – javasolta a bőrgyógyász. – A legtöbben a patikákban kapható hűsítő géleket ismerik és használják, de ugyanígy bevethető a hideg vizes borogatás is. A jégkocka a sebre helyezve enyhíti a fájdalmat. A nyugati orvoslás a fokozott reakcióra kalciumot szokott javasolni, ebből bármelyik jó, legyen tablettás, ampullás vagy pezsgőtablettás. Ha nagyon elviselhetetlen a viszketés, léteznek recept nélkül is megvásárolható termékek a patikákban, ebből szabad bevenni, amíg eljutunk az orvoshoz. Gyógynövények közül az árnikából és a körömvirágból készült kenőcsök bármilyen csípésre alkalmasak.

 

Erős immunrendszer - gyors sebgyógyulás

A csípések kezelése, hacsak nem okoznak komolyabb betegséget, alapvetően sürgősségi ellátás – mondta el dr. Petrik Marina. – Hogy egyáltalán ne érjen célt a rovar, érdemes B6-vitamint szedni, ennek a szagát sem a kullancsok, sem a szúnyogok nem szeretik, egy-két csípéstől talán megóvhatjuk magunka. Teljes védettséget természetesen nem ad, ezért egy-egy erdőjárás után át kell nézni a testünket, nehogy kullancs maradjon bennünk. Sajnos vannak Lyme-kórral küzdő pácienseim, náluk a betegségre adott antibiotikumkúra okozza a problémát, a bélflóra normális működését kell visszaállítanunk és létre kell hoznunk egy erős immunrendszert. Így ha a csípéseket kikerülni nem is tudja, a gyógyulási folyamat gyorsabban zajlik majd le.

 

A Patika Tükör augusztusi számában további tanácsokat talál a szúnyogok elleni védekezésről. Keresse a patikákban!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek