Már lehet három genetikai szülője egy gyereknek

Már lehet három genetikai szülője egy gyereknek

A brit parlament alsóháza kedden engedélyezte a háromszülős embrió létrehozásának lehetőségét lombikbébi-programokban.

A brit alsóház 382 szavazattal 128 ellenében szavazta meg az eljárást, amely lehetővé teszi, hogy elkerüljék bizonyos súlyos örökletes betegségek átadását a születendő gyermeknek. A törvény elfogadásával Nagy-Britannia lesz a világ első országa, amely engedélyezi embrió genetikai anyagának megváltoztatását az anyába való beültetés előtt.

Már lehet három genetikai szülője egy gyereknek

Amennyiben a jogszabályt a lordok háza is elfogadja február 23-i ülésén, az első ilyen eljárással születendő gyermek már a jövő évben világra jöhet. A törvénytervezet értelmében az eljáráshoz a szülőknek meg kell kapniuk a szigetország Humán Termékenységi és Embriológiai Hatósága (HFEA) engedélyét. Nagy-Britanniában évente mintegy 125 gyerek születik az anya DNS-ében lévő mitokondriális hibából eredő genetikai betegséggel. Az eljárás, amelyet a Welcome Trust newcastle-i mitokondriális kutatóközpontjában fejlesztettek, ezt fogja megelőzni.

A mitokondrium a sejteket energiával ellátó sejtszervecske, ha ez hibás, olyan betegségekhez vezethet, mint az epilepszia, szívproblémák, mentális visszamaradottság vagy izomsorvadás. A háromszülős eljárásban, amikor az anya mitokondriális DNS-ében hiba van, egy másik egészséges mitokondriummal élő nő petesejtjét is felhasználják. Utóbbi petesejtnek eltávolítják a sejtmagját, vele a donor nő genetikai állományának túlnyomó részét, tőle csak a mitokondriális DNS származik. Ebbe a kiürített petesejtbe helyezik a fogadó anya petesejtjének sejtmagját. Így a születendő gyerek három ember genetikai állományát fogja hordozni, tulajdonságainak túlnyomó részét a sejtmagban lévő apai és anyai örökítőanyag határozza meg, DNS-ének csupán 0,1 százalékát adja a donor nő.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek