Már az anyaméhben eldől, milyen ételeket kedvelünk
Hogy szeretjük-e a répát, vagy fintorgunk-e az ánizsra, már meglepően korán, az anyaméhben kialakul – állítja egy kutatás.
Az anya terhesség alatti táplálkozása bizonyíthatóan hatással van a gyermek későbbi ízpreferenciáira. A témában a World Economic Forum hasábjain jelent meg összefoglaló elemzés Emma Beckettnek és Zoe Yatesnek, a brit Newcastle Egyetem kutatóinak tollából - írja a HVG.
A kutatási eredmények alapján az, hogy az anya milyen változatosan étkezik a terhesség, majd a szoptatás alatt, összefüggésbe hozható a gyermek későbbi étvágyával.
A szoptató és változatosan étkező anyák gyermekei nyitottabbak az új ételekre, és általánosan jobb evők, mint az anyatej nélkül felnövő gyerekek. A magzatvíz, később pedig az anyatej közvetíti a gyermeknek azokat az ízeket, amelyeket az anya étel-ital formájában elfogyaszt.
Az ismerős ízeket jobban kedveli később a gyermek.
Evolúciós nézőpontból jól érthető mindez: az ősi környezetben a túlélést segítette, ha a gyermek fogékony volt a környéken előforduló táplálékfélékre, amelyeket az anya fogyasztott.
Kapcsolódó írások


Kérdezzen szakértőnktől


Kapcsolódó gyógynövények


Kapcsolódó betegségek

