Már az anyaméhben eldől, milyen ételeket kedvelünk

Már az anyaméhben eldől, milyen ételeket kedvelünk

Hogy szeretjük-e a répát, vagy fintorgunk-e az ánizsra, már meglepően korán, az anyaméhben kialakul – állítja egy kutatás.

Az anya terhesség alatti táplálkozása bizonyíthatóan hatással van a gyermek későbbi ízpreferenciáira. A témában a World Economic Forum hasábjain jelent meg összefoglaló elemzés Emma Beckettnek és Zoe Yatesnek, a brit Newcastle Egyetem kutatóinak tollából - írja a HVG.

A kutatási eredmények alapján az, hogy az anya milyen változatosan étkezik a terhesség, majd a szoptatás alatt, összefüggésbe hozható a gyermek későbbi étvágyával.

Már az anyaméhben eldől, milyen ételeket kedvelünk

A szoptató és változatosan étkező anyák gyermekei nyitottabbak az új ételekre, és általánosan jobb evők, mint az anyatej nélkül felnövő gyerekek. A magzatvíz, később pedig az anyatej közvetíti a gyermeknek azokat az ízeket, amelyeket az anya étel-ital formájában elfogyaszt.

Az ismerős ízeket jobban kedveli később a gyermek.

Evolúciós nézőpontból jól érthető mindez: az ősi környezetben a túlélést segítette, ha a gyermek fogékony volt a környéken előforduló táplálékfélékre, amelyeket az anya fogyasztott.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek