Májgaluska húslevesbe - A gyerek is szeretni fogja
Ha húslevest főzök, mindig marad egy nagy adag, amit le szoktam fagyasztani. Így ha éppen nincs időm főzni, csak elő kell venni a fagyasztóból, és felforralni. Ilyenkor gyorsan kifőzhetünk egy kis tésztát, de készíthetünk hozzá májgaluskát is. Ez utóbbi azért is jó, mert a májban nagyon sok fontos vitamin van, viszont a gyerekeknek nem szokott a kedvence lenni. Ebben a formában azonban az én Kisfiam is imádja!
Elkészítési idő: kb. 45 perc
Hozzávalók:
- kb. 25-30 dkg csirkemáj
- ½ fej vöröshagyma apróra vágva
- só, bors, majoranna
- 1 tojás
- liszt, zsemlemorzsa fele-fele arányban összekeverve
A májat általában szívvel együtt szokták adni. Ha frissen főzzük a levest, ezeket vágjuk le, és dobjuk bele a húslevesbe. A májat egy késsel kaparjuk meg, hogy a hártyák ne kerüljenek bele. Amikor ezzel megvagyunk, adjuk hozzá a tojást, a majorannát, a hagymát, sózzuk, borsozzuk, és annyi zsemlemorzsás lisztet adjunk hozzá, hogy nokedli sűrűségű masszát kapjunk. Hagyjuk állni 15 percig, addig a zsemlemorzsa megszívja magát. Ha nagyon híg, akkor még tehetünk bele zsemlemorzsát. ügyelni kell rá, hogy ne legyen túl sűrű, mert akkor kemény lesz a galuska. A forrásban lévő levesbe kiskanállal szaggassuk bele, majd fedjük le, és tegyük nagyon alacsony lángra. Kb. 15 perc múlva kész.
Tipp! Zsemlemorzsa helyett lehet szikkadt, beáztatott zsemlét is használni. Ha nokedli sűrűségűre készítjük, akkor nokedli szaggatóval is rakhatjuk a levesbe. Én csirkemájból szoktam készíteni, mert annak kevésbé van máj íze, de bármilyenből lehet.
Jó tudni! Fontos, hogy a máj mindig friss legyen. A fűszerezésnél mindig tartsuk szem előtt a gyermek életkorát, kisebb gyerekeknél inkább vegyünk ki egy adaggal, és mindkét felét külön fűszerezzük és főzzük ki (gyerekeknek és felnőtteknek is). Akinek figyelni kell rá, zsemlemorzsából és lisztből használjon szénhidrát csökkentett változatot.
Tápérték (100 g):
|
Csirkemáj |
Zsemlemorzsa |
Liszt |
Tojás |
Energia |
119 kcal |
344 kcal |
370 kcal |
143 kcal |
Fehérje |
16,9 g |
10,2 g |
12,3 g |
12,6 g |
Zsír |
4,8 g |
0,9 g |
1,3 g |
9,5 g |
Szénhidrát |
0,7 g |
73,3 g |
76,3 g |
1,8 g |