Májgaluska húslevesbe - A gyerek is szeretni fogja

Májgaluska húslevesbe - A gyerek is szeretni fogja

Ha húslevest főzök, mindig marad egy nagy adag, amit le szoktam fagyasztani. Így ha éppen nincs időm főzni, csak elő kell venni a fagyasztóból, és felforralni. Ilyenkor gyorsan kifőzhetünk egy kis tésztát, de készíthetünk hozzá májgaluskát is. Ez utóbbi azért is jó, mert a májban nagyon sok fontos vitamin van, viszont a gyerekeknek nem szokott a kedvence lenni. Ebben a formában azonban az én Kisfiam is imádja!

Elkészítési idő: kb. 45 perc

Hozzávalók:

  • kb. 25-30 dkg csirkemáj
  • ½ fej vöröshagyma apróra vágva
  • só, bors, majoranna
  • 1 tojás
  • liszt, zsemlemorzsa fele-fele arányban összekeverve

Májgaluska húslevesbe - A gyerek is szeretni fogja

A májat általában szívvel együtt szokták adni. Ha frissen főzzük a levest, ezeket vágjuk le, és dobjuk bele a húslevesbe. A májat egy késsel kaparjuk meg, hogy a hártyák ne kerüljenek bele. Amikor ezzel megvagyunk, adjuk hozzá a tojást, a majorannát, a hagymát, sózzuk, borsozzuk, és annyi zsemlemorzsás lisztet adjunk hozzá, hogy nokedli sűrűségű masszát kapjunk. Hagyjuk állni 15 percig, addig a zsemlemorzsa megszívja magát. Ha nagyon híg, akkor még tehetünk bele zsemlemorzsát. ügyelni kell rá, hogy ne legyen túl sűrű, mert akkor kemény lesz a galuska. A forrásban lévő levesbe kiskanállal szaggassuk bele, majd fedjük le, és tegyük nagyon alacsony lángra. Kb. 15 perc múlva kész.

Tipp! Zsemlemorzsa helyett lehet szikkadt, beáztatott zsemlét is használni. Ha nokedli sűrűségűre készítjük, akkor nokedli szaggatóval is rakhatjuk a levesbe. Én csirkemájból szoktam készíteni, mert annak kevésbé van máj íze, de bármilyenből lehet.

Jó tudni! Fontos, hogy a máj mindig friss legyen. A fűszerezésnél mindig tartsuk szem előtt a gyermek életkorát, kisebb gyerekeknél inkább vegyünk ki egy adaggal, és mindkét felét külön fűszerezzük és főzzük ki (gyerekeknek és felnőtteknek is). Akinek figyelni kell rá, zsemlemorzsából és lisztből használjon szénhidrát csökkentett változatot.

Tápérték (100 g):

 

Csirkemáj

Zsemlemorzsa

Liszt

Tojás

Energia

119 kcal

344 kcal

370 kcal

143 kcal

Fehérje

16,9 g

10,2 g

12,3 g

12,6 g

Zsír

4,8 g

0,9 g

1,3 g

9,5 g

Szénhidrát

0,7 g

73,3 g

76,3 g

1,8 g

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek