Lehet meztelenkedni a gyerek előtt?

Lehet meztelenkedni a gyerek előtt?

A szülőket - sok egyéb mellett - igencsak megosztja a fenti kérdés, ezért jobbnak láttuk, ha a szakavatott gyermekpszichológus adja meg a választ.

A szülőknek általában határozott elképzeléseik vannak a témával kapcsolatban, ám az álláspontok olykor különbözhetnek az apa és az anya között is. Te mit gondolsz, prűd dolog takargatni magunkat a gyerek előtt?

Lehet meztelenkedni a gyerek előtt?

,,A gyermeki szexualitás témájához hozzátartozik a meztelenség problémája is. A természetes szeméremérzés kialakítása mellett - ami az óvodáskorban fontos nevelési feladat - el kell érni, hogy a gyerek ne érezze teste szégyellni való, alacsonyabb értékű részének nemi szervét" - tudtuk meg Dr. Ranschburg Jenő gyermekpszichológustól, akinek véleményét az Elixír magazin egy korábbi számából idézzük.

Nekünk szabad?

,,Hasonló a helyzet a szülői meztelenséggel is: a szülő (saját és gyermeke nemétől függetlenül) ne rejtegesse magát kétségbeesett, feltűnő gondossággal gyermeke elől, hiszen ez ugyanolyan hiba, mint amikor minden szeméremérzést félretéve, szándékosan ruhátlanul jelenik meg gyereke előtt" - hangsúlyozza Dr. Ranschburg Jenő.

A szülői viselkedésből ezen a téren is hiányozzon a titokzatosság, a nyugtalanító homály: az emberek elfedik egymás elől alsótestüket, miért viselkednének otthon másképpen? Ha a gyerek véletlenül mégis ránk nyit a fürdőszobában, istenem, emberek vagyunk, nők és férfiak, akárcsak gyerekeink, tehát nem történt semmi különös!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek